Polisen varnar för att unga rekryteras till sprängdåd

publicerad 1 februari 2024
- av Daniel Rämsell
Polisen rapporterar en oroande trend där unga individer blir verktyg för gängens användning av livsfarliga improviserade explosiva anordningar (IED).
ANNONS:

Under det gångna året har Sverige fått erfara en dramatisk ökning av sprängdåd i kriminella kretsar. Polisen rapporterar en oroande trend där unga individer blir verktyg för gängens användning av livsfarliga improviserade explosiva anordningar (IED).

2023 blev ett märkbart år för Sverige när det gäller sprängdåd inom kriminella nätverk. Polisen har noterat en alarmerande användning av unga personer, i hanteringen av farliga IED:er.

Hittills i år har polisens arbete inriktats på att hantera och förebygga sprängningar.

– Vi möter veckovis mängder med varianter av IED:er. De kriminella testar sig fram och knåpar ihop olika sorters explosiva anordningar och använder olika sorters varor och material. Vi vill vara extremt tydliga med att det inte finns några säkra varianter av improviserade spränganordningar – alla är potentiellt livsfarliga. De som bygger dessa anordningar saknar oftast kunskap och utbildning om tänd- och sprängmedel och är likgiltiga inför både offer och de unga utförarnas säkerhet och välmående, säger Malin Nygren, chef för polisens nationella bombdatacenter, i ett pressmeddelande.

ANNONS:

Skadorna som kan uppstå vid hantering av dessa anordningar är välkända inom vården och kan vara potentiellt livsfarligt att hantera.

– Om det inte leder till dödlig utgång kan många skador uppstå vid explosioner och ge livslånga men. Det kan handla om inre skador som blödningar i buk, bröstkorg och påverkan på hörsel av stötvågen, ögonskador, splitterskador som liknar skottskador och sliter sönder och punkterar men även krosskador, säger Gunnar Sandersjöö, verksamhetschef på Traumaenheten på Karolinska Universitetssjukhuset.

Polisen uppmanar nu föräldrar och vårdnadshavare att vara uppmärksamma på om deras barn kommer i kontakt med misstänkta föremål.

ANNONS:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!

Ladda ner Allt om Norrtäljes mobilapp!