Rospiggarnas framtid räds inte skador

publicerad 28 oktober 2021
- av Redaktionen
Annons:

Jonny heter speedwayföraren från Herräng som precis slutat tävla i 85cc ”knattespeedway”. Efter sju år på en ”knattecyckel” så tar han nu klivet upp till 250cc tillsammans med sin lagkamrat ”Dante” Johansson. Allt om Norrtäljes Sanna Jansson har följt Jonnys utveckling länge och tar honom på pulsen.

I september kraschade Johnny våldsamt mot luftstaketet under träning och bröt nyckelbenet. Men det stoppade honom inte från att snabbt kasta sig upp på cykeln igen och köra redan efter en månad.

Men denna gång satte han sig för första gången på en motor med 500cc, en likadan motor som elitförarna i Bauhausligan. Han skrev strax efter olyckan på sin privata Facebook-sida:

”Jag vill avsluta säsongen på ett bättre sätt än med ett brutet nyckelben”.

Därefter packade han tillsammans med sin pappa bilen full och gav sig av mot ännu en träning. Han hann med att träna tre gånger innan olyckan var framme igen.

– Jag fick för bra fäste i utgången på kurvan så cykeln reste sig upp och stegrade över, så jag flög in i luftkuddarna och landade på huvudet. Så jag har massa smärta nu i kroppen just nu och en ganska ordentligt kvaddad cykel, säger Johnny.

Men det skrämmer honom inte det minsta. Han längtar redan tillbaka till speedwayen och ser fram emot att börja köra 250cc. Förhoppningsvis så får vi se 250cc i Hallstavik nästa år. Det är första gången två förare samtidigt tar steg upp i karriären.

Vilken skola/klass går du i?

Jag går i Hallsta skola i klass 8c/HA13c.

Vad är ditt bästa minne från 80cc?

Definitivt ungdoms-SM som kördes i Målilla i år, där jag överträffade mina förväntningar.

Vad är den stora skillnaden på 80cc och 250cc?

Finns många stora skillnader och ett par utav dom är ju att 250cc är 4-takt medans 85cc är 2-takt. Sedan så kör man ju även 250cc på stora banan medans man kör 85cc på lilla banan, ytterligare är det även en annan åkstil på 250cc, men det finns såklart mycket mer.

Det blir en del tid i bussen mellan matcherna. Vad brukar du göra?

Brukar oftast kolla film eller vila i före matcherna och träningarna i bussen.

Vilka är dina förebilder?

Den polske föraren Bartosz Zmarslik och Oliver Berntzon från Sverige.

Varför tror du att det är så få som börjar köra speedway?

För att det inte finns tillräckligt med speedwaybanor eller utrustning att låna. Det kan även vara svårt att komma in i sporten på grund av att det inte finns tillräckligt med speedwayskolor som drar in barn och ungdomar i sporten.

Har du något tips till den som vill testa att köra, vart kan man vända sig?

Det bästa är att vända sig mot närmaste klubb som har en speedwayskola så får man testa på det och tycker man om sporten så får man sedan börja införskaffa grejer som utrustning och en speedwaycykel.

Sanna Jansson
Allt om Norrtälje

FOTO: ROLF LUNDSTEDT

Foto: Rolf Lundstedt
Annons:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!