SNART INSTALLERAS ÅRERTS KONST I ÅN

publicerad 11 juni 2022
- av Redaktionen
annons

NORRTÄLJE. Konst i Ån arrangerades 2002–2012 i Norrtäljeån av den konstnärsdrivna föreningen Se Norrtälje. Konst i ån är sedan 2014 ett initiativ av Kultur- och fritidsnämnden, Norrtälje kommun och arrangeras varje år av Norrtälje konsthall. Utställningen äger rum i och i anslutning till Norrtäljeån som rinner genom Norrtäljes innerstad ut i Östersjön.

annons
annons

Utställningen 2022 sker i anslutning till att det är 400 år sedan dåvarande kung Gustav II Adolf gav Norrtälje stadsprivilegier. Årets Konst i Ån vill belysa och ställa frågor kring hur olika äldre berättelser och historieskrivningar om staden kan påverka dess framtid. 

En historieskrivning i traditionell bemärkelse är oftast linjär och går från A-Ö. Hur kan olika konstnärliga processer öppna upp till förändring, samtal om staden och vara ett alternativ till den traditionella historieskrivningen? skriver Norrtälje Kommun i ett pressmeddelande.

Lokal annonsör

Tanken är också att de nio konstverken förhåller sig till å-rummet och platsen där de placeras. Konstverken belyser olika ämnen och lyfter upp platser kring å-rummet som betraktaren kanske inte tidigare uppmärksammat.

Då utställningen ofta innehåller flera olika material, uttryck och innehåll som skulpturer och installationer så står varje konstverk för sig självt och bär på en egen berättelse och identitet.

Utställningen öppnar den 1 juli och pågår fram till den 14 augusti.
Installation 28/6 – 30/6 2022, då finns även konstnärerna på plats.
Vernissage och invigning den 1/7 kl 12.00. Totalt deltar tio konstnärer och i år har vi utvidgat till en ny plats.

Ina Eriksson, Leyun Wang, John Maclean, Linda Shamma, Melanie Wiksell och Aski Dahl, Mattias Bäcklin, Åsa Stjerna, Jan Carleklev, Sophi Vejrich.

Lokal annonsör

I år öppnas det upp för fysiska visningar igen men även skyltar med en Qr-kod kommer att finnas vid varje verk med en guidad visning samt bildmaterial. Det finns även foldrar på turistbyrån och i konsthallen, samt att foldern går att ladda ned från kommunens hemsida. För barn finns Konst i Ån KIDZ – låna en ryggsäck med material som hämtas på konsthallen. Sen kan familjen vandra längs ån och se, undersöka och göra – Konst i ån KIDZ!

Fredag 1/7 kl.12: Utställningen invigs i Museiparken av Kultur- och fritidsnämndens ordförande Bengt Ericsson. 
För mer information och bilder vänligen kontakta Helén Hedensjö,
helen.hedensjo@norrtalje.se eller Jimmy Gustafsson jimmy.gustafsson@norrtalje.se,
norrtalje.se/konsthallen

FOTNOT: Pressmeddelande från Norrtälje kommun

annonser
annonser