fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mårten siktar högt – vill att alla ska få körkort på första uppkörningen

NORRTÄLJE. Mårten öppnade trafikskola och vill hjälpa kommuninvånarna till att klara körkortet på första försöket. – Förra året hade 80 procent av mina elever godkända prov vid första uppkörningen och jag siktar på att bli ännu bättre, säger Mårten, ägare och grundare av “Mårtens Trafikskola”.

Mårten har jobbat som trafiklärare och riskutbildare i 15 år – 2022 tog han steget till att bli egenföretagare och öppnade upp en trafikskola i Norrtälje med fokus på Motorcykelkörkort.

– Norrtälje är en fantastisk kommun och motorintresset är stort bland såväl unga som gamla. Här finns i princip allt som man måste kunna för att ta körkort och det är nära mellan stad och landsbygd, vilket är viktigt eftersom eleven skall behärska båda. Eftersom jag jobbat såpass länge inom branschen och såg att behov fanns, så öppnade jag en egen trafikskola. Det fanns heller inga MC-utbildare i Norrtälje, trots att behovet är stort, säger Mårten.

Mårten är både trafiklärare och riskutbildare. Förutom teorikursen för riskettan utbildar han praktiskt på personbil, tungt släp och handledarutbildning – men det är motorcykel han är nischad på.

– Vi är enda skolan som har erfarenhet att utbilda för motorcykel i Norrtälje. Jag vill vara den personliga trafikskolan som är flexibel och snabbare kan hjälpa elever. Därav är jag mer flexibel bland annat beträffande öppettider, säger han.

Visionen för trafikskolan är att alla som har utbildat sig genom honom skall klara uppkörningen på första försöket och ha de nöjdaste eleverna.

– Förra året hade 80 procent av mina elever godkända prov vid första uppkörningen och vi siktar på att bli ännu bättre. Utmaningen är att bli ännu bättre, så att vi kan närma oss visionen om att att klara uppkörningen på första försöket, säger han. Det gäller att vara noggrann och flexibel beträffande elevernas behov. Med min erfarenhet är jag snabb på att identifiera vad eleverna behöver träna på, så att vi kan lägga rätt fokus, säger Mårten.

Vad är fördelen med att anlita en trafikskola när man ska ta körkort?
– Enligt trafikverket, så klarar cirka 50% av eleverna som tränat privat uppkörningen på första tillfället. Bland mina elever, så är det som sagt 80 procent som tar körkort direkt. Ställer jag det i relation till körkortsutbildningar i landet som helhet, så är jag nästan 20 procentenheter bättre, säger han med ett leende på läpparna.

Vad behöver man ha för utrustning för att ta motorcykelkörkort hos dig?
– Ingen. Man kan låna all utrustning inklusive motorcykel. Det går även bra att göra synundersökningen hos oss, säger han.

Detta behöver du för att ta motorcykelkörkort

  1. Körkortstillstånd : Gratis

  2. Synundersökning:  100 – 200 kr

  3. Teoriprov : 325-400 kr

  4. Riskutbildning del ett: (Utbildningen är obligatorisk och tar tre timmar): 700 kr

  5. Riskutbildning del två – praktiskt kurs på Gillingebanan: Cirka 2 770 kr

  6. Hur många lektioner behöver man? En nybörjare behöver i genomsnitt 10 lektioner.

  7. Hur långt tid är en körlektion? 90 minuter

  8. Hur mycket kostar en körlektion? 1700 kronor.

  9. Uppkörning MC: 1700 kronor.

Vad får man absolut inte göra på en uppkörning?
– Köra mot stopplikt är aldrig bra.

Värsta saken en elev har gjort under en utbildning?
– En elev gasade istället för att bromsa. Vi körde in en buske. 
Favoritplats i Roslagen?
– Riddersholms naturreservat.
Vilka är det som inte klarar körkorket? – De som tränat för lite.


Kommentera via Facebook