Tonåring dömd till vård och utvisning för mordförsök

publicerad 27 maj 2023
- av Daniel Rämsell

NORRTÄLJE. En 19-årig man har dömts för försök till mord och grov misshandel efter att ha attackerat sin styvfar och styvbror med kniv. Hela händelseförloppet fångades på film och 19-åringen har nu dömts till mordförsök, vilket även Norrtelje Tidning rapporterat om. 

Det var på kvällen den 19 februari som polis och ambulans larmades till en lägenhet i centrala Norrtälje, där en man hittades med knivskador i ryggen. 19-åringen, som misstänktes för attacken, greps på plats och anhölls senare under kvällen för försök till mord och grov misshandel.

Enligt utredningen var 19-åringen i lägenheten tillsammans med sin mamma, styvfar och styvbror vid tidpunkten för attacken. Den unge mannen greppade en kökskniv och gick in i sovrummet där hans styvfar befann sig. Han attackerade sin styvfar som lyckades avvärja attacken. När tumult utbröt rusade styvbrodern in och hjälpte till att övermanna 19-åringen, men blev själv knivhuggen i skulderbladet under händelseförloppet.

Händelsen fångades på familjens övervakningskamera, installerad av styvfadern för att övervaka händelser i hemmet när han inte var där.

I förhör berättade styvfadern att 19-åringens mentala hälsa hade försämrats och hans cannabismissbruk hade eskalerat. Bara veckor innan händelsen hade den unge mannen attackerat och misshandlat en anställd på Akademiska sjukhusets psykiatriavdelning.

19-åringen har nu dömts för flera brott, inklusive försök till mord, grov misshandel, ringa narkotikabrott och misshandel. Han nekar till försök till grov misshandel men erkänner grovt olaga hot. Han hävdar att hans avsikt var att skrämma styvfadern, inte skada honom. Han nekar också till mordförsök och hävdar att det var en olycka, men erkänner narkotikabrottet och misshandeln.

Brotten bedöms ha begåtts under en allvarlig psykisk störning, vilket mannen fortfarande lider av.

19-åringen har nu dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning och utvisas ur Sverige med ett återvändandeförbud. Han ska också betala skadestånd på totalt över 250 000 kronor till sin styvfar och styvbror.

 

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!