Tre häktade för grovt vapenbrott och grovt häleri

publicerad 24 december 2022
- av Redaktionen

Tre personer häktade för grovt häleri och vapenbrott. Polisen beslagtog värdesaker för minst tre miljoner kronor.

– Vi har med hjälp av våra godsspanare lyckats härleda 30 anmälningar där medborgare har blivit bestulna på värdeföremål. Så det vi inom polisen kallar för medborgarnyttan i det här ärendet är stort, säger Ulf Djurberg, förundersökningsledare på gränspolisenheten i region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Ett stort antal föremål ha beslagtagits vilket medför att ärendet tar lång tid och mycket resurser att utred.

– Huvudmannen har levt under falsk identitet som litauisk medborgare i Sverige och därmed har han kunnat vistas i Sverige en längre tid. Men genom samarbete med myndigheter i Litauen har vi kunnat bevisa att han vistats i riket på felaktiga grunder, säger Ulf Djurberg, i pressmeddelandet.

Polisen skriver att det är ett vanligt problem att det är enkelt att skaffa sig en ny identitet i andra länder och på så sätt undvika gränskontroll vid ankomst till Sverige.

Det finns kopplingar mellan huvudmannen och nätverk i Östeuropa som opererar inom grov organiserad brottslighet, där bland annat stölder, trafficking och narkotikabrott är vanligt förekommande.

– Vår tes är att huvudmannen har agerat som revisor i brottsnätverket, den som är redovisningsskyldig och ansvarig för bland annat kassaböckerna, säger Ulf Djurberg.

Ärendet har sin början i en inre utlänningskontroll där spanare från polisen kontrollerade en person som misstänktes befinna sig i Sverige illegalt.

– Det här påvisar vikten av en ordentlig gränskontroll, både vid inresa till Sverige och inom Sverige, säger Ulf Djurberg.

Han betonar att utvecklingen bör gå mot ökat tekniskt stöd vid gränskontroll, exempelvis upptagandet av biometriska data som fingeravtryck och ansiktsigenkänning

– Det är avgörande i både det brottsförebyggande och brottsbekämpande arbetet, då det kommer göra det svårare för personer som reser under falsk identitet att ägna sig åt gränsöverskridande brottslighet.

FOTO: Polisen

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!