Efter skolskjutningen i Örebro har frågan om säkerheten i Norrtäljes skolmiljöer återigen hamnat i fokus. Robert Beronius (L), ordförande i barn- och skolnämnden svarar på frågor.
Hur har skolskjutningen i Örebro påverkat säkerhetsdiskussionen i Norrtälje kommuns skolor?
— Vi arbetar kontinuerligt med omvärldsbevakning för att se vad vi kan lära av andra. Än så länge vet vi för lite om det som hänt i Örebro för att kunna dra några lärdomar, men vi kommer följa frågan noga, säger Robert Beronius.
Norrtälje kommun antog 2019 en plan mot pågående dödligt våld (PDV) och genomförde en större utbildningsinsats för såväl kommunala som fristående skolor.
— Det skedde efter den uppmärksammade skjutningen i Florida år 2018, då 17 personer dödades och många fler skadades, säger Beronius.
Säkerhetsrutinerna ses över årligen och kommunen planerar att införa e-utbildningar för att säkerställa att alla anställda kan ta del av den senaste informationen.
— Vi arbetar brett med trygghetsfrågor. Att man känner sig trygg på skolan är en grundförutsättning för att kunna ta till sig undervisning, men rätten till trygghet är också en grundläggande frihetsfråga. Det handlar därför om allt från att motverka kränkningar till självmord och fysisk trygghet, säger Beronius.
En viktig del av trygghetsarbetet är samarbetet mellan kommunen, polisen och andra myndigheter. Kommunen har ett nära samarbete med polisen där avstämningar sker veckovis, och inom det lokala brottsförebyggande rådet (BRÅ) pågår en kontinuerlig dialog om barn och ungas trygghet.
— Det finns ingen annan fråga som är lika viktig för oss i Mittenstyret som just trygghetsfrågan. I det läget vi befinner oss utesluter vi inga åtgärder på förhand. Med andra ord kan man förvänta sig fler förslag och svar på medborgares trygghetsfrågor den närmaste tiden, avslutar Beronius.