Uffe och Pernilla åker till gränsen till Ukraina med förnödenheter

publicerad 3 mars 2022
- av Daniel Rämsell
annons

NORRTÄLJE/UKRAINA. Uffe och Pernilla åker på fredag till Ukraina med förnödenheter – “I tider av krig och elände så är empati och kärlek till andra människor extra viktigt”

annons
annons

Uffe Helsing, 41 år och polis från Norrtälje och Pernilla Ahlgren, 35 år undersköterska på Norrtälje sjukhus samlar in förnödenheter till utsatta kvinnor och barn i Ukraina. På fredag åker de bil med släp till Polen för att via den Ukrainska gränsen skänka nödvändighetsartiklar och insamlade pengar. Helsing som är känd för inte minst sin entusiasm inom kampsporten, föreläsare inom antimobbning och polis, har en tydlig koppling till Östeuropa.

– Min mormor och hennes vänner hade en egen liten hjälporganisation som kallades Polenhjälpen, där de samlade in kläder och sjukvårdsmateriel som de åkte med till barnhem i Polen några gånger varje år. Det känns extra kul att få gå i mormors fotspår, då hon alltid inspirerat mig och vi haft en tight kontakt genom livet. Jag pratade med henne igår och hon känner sig stolt, säger 41-åringen.

Uffe och Pernilla är sedan en tid tillbaka ett par och förmedlar att de åker raka vägen från Norrtälje, via Arlanda för ordna med provisoriskt pass. Därifrån åker de ned till Karlskrona för att ta färja över till Polen. Paret räknar med att vara vid den Ukrainska gränsen redan på lördagen.

– Vi kommer åka till de stora gränsövergångarna mellan polen och Ukraina. Detta är ju inget vi planerat länge utan detta kom vi på under gårdagen när vi var och åkte skidor på Kungsberget. Det känns viktigt och bra att göra vad man kan för att hjälpa till, säger polisen.

Trots att det varit snabba puckar från idé till exekvering, har paret fått otrolig stöttning från allmänheten. På bara några dagar har de lyckats samla in mängder med förnödenheter och pengar som kommer komma Ukrainarna väl till gagn.

-I tider av krig och elände så är empati och kärlek till andra människor extra viktigt. Tror det är nyttigt att lyfta blicken och vidga sina vyer och hjälpa till där man kan, avslutar Helsing.
annonser
annonser

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!