Annons
Annons från Svensk Fastighetsförmedling Norrtälje

Varg i Norrtälje kommun spårad – DNA säkrat av Länsstyrelsen

publicerad 5 december 2024
- av Daniel Rämsell
På onsdagen observerades en varg i Norrtälje kommun och Länsstyrelsen var på plats för spårning. De lyckades säkra DNA från en individ och nu uppmanas djurägare att se över sina stängsel. FOTO: Skandobs/Privat

På onsdagen observerades en varg i Norrtälje kommun och Länsstyrelsen var på plats för spårning. De lyckades säkra DNA från en individ och nu uppmanas djurägare att se över sina stängsel.

Det var under natten till onsdagsmorgonen, klockan 05.23, som en varg fångades på bild av en viltkamera. Observationen skedde på Lipvägen, strax väster om Älmsta i Norrtälje kommun, och Länsstyrelsen var på plats för att spåra vargen.

– Vi var på plats och spårade och har lyckats spåra en ensamvarg. Vi fick tag på DNA från individen som vi har skickat in för analys, säger Mikael Fransson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm.

Vilken DNA-källa rör det sig om?

– I det här fallet rör det sig om urin som vi skickat på analys, säger Fransson.

Tidigare, under natten till onsdagen, gjordes ytterligare en vargobservation som registrerades till Skandobs. Denna gång sågs vargen i Häverö. Fransson bekräftar att även denna observation gäller en korrekt art och sannolikt rör det sig om samma varg.

– Det rör sig sannolikt om samma varg. Det är även i närområdet där vi spårade under gårdagen, säger han.

Är det något allmänheten bör tänka på?

– Man får gärna rapportera in observationer till Skandobs.

Är det något särskilt som djurägare bör tänka på?

– Om man bedriver jakt med lös hund finns det speciella skyddsvästar med stålpiggar på ryggen. Det rekommenderas, och man kan få bidrag från oss. Man bör också se över sina stängsel om man har sina djur ute, avslutar han.

Annons

Misstänkt varg på Väddö – jägare varnar

publicerad 29 november 2024
- av Daniel Rämsell
Ragnar Tauson har fångat en misstänkt varg på bild med hjälp av en åtelkamera på sin arrenderade mark på Väddö. Nu vill han varna djurägare. FOTO: Privat

Ragnar Tauson har fångat en misstänkt varg på bild med hjälp av en åtelkamera på Väddö. Nu vill han varna djurägare.

– Folk behöver vara uppmärksamma och jag vill varna djurägare, säger Ragnar Tauson.

Det var under natten mellan torsdagen och fredagen som Ragnar och hans jaktsällskap var ute på vildsvinsjakt. Under natten lyckades de fälla ett vildsvin. Dagen efter ringde Ragnars jaktkamrat och uppmärksammade honom på att en misstänkt varg hade fångats på kameran. Ragnar bedömde bilden själv är också övertygad om att det är en varg som man fångat på bild, vilket Norrtelje Tidning var först med att rapportera om. 

Han vill särskilt uppmärksamma hund-, får- och hästägare i området avseende observationen.

– Det är viktigt att varna de som har djur. Vi har sett en varg i Granö, nära Väddö, och den verkar röra sig fritt, säger Ragnar Tauson.

Bilden från åtelkameran visar djuret snett bakifrån, men Ragnar är säker på sin sak.

– Jag är övertygad om att det är en varg. Jag tror att den drogs hit av lukten av blod från vildsvinet. Det finns inget annat det kan vara, säger han.

* Observationen är inte inskickad till Skandobs och har heller inte blivit bedömd av Länsstyrelsen.

Annons
Annons från Svensk Fastighetsförmedling Norrtälje

Torktumlare började brinna på Hotell Havsbaden

publicerad 18 november 2024
- av Daniel Rämsell
Brand i torktumlare på Havsbaden i Grisslehamn.

På måndagskvällen larmades räddningstjänsten till en brand på Hotell Havsbaden, enligt uppgifter från SOS Alarm. 

Det var klockan 19.55 som en brand uppstod i en torktumlare på hotellet, men när räddningstjänsten anlände till platsen hade hotellpersonalen redan hunnit släcka branden.

– Det var ett tekniskt fel på en torktumlare och kläder började brinna. Personalen lyckades släcka branden snabbt och det ventileras nu på platsen, säger vakthavande ledningsoperatör på räddningstjänstens ledningscentral.

Annons

Personbil i krock med älg utanför Älmsta

publicerad 28 oktober 2024
- av Daniel Rämsell
Personbil i krock med älg.

På måndagen inkom ett SOS Alarm beträffande en trafikolycka på väg 283 strax söder om Älmsta. 

Det var på måndagskvällen klockan 19.39 som räddningstjänst kallades till väg 283, söder om Älmsta avseende en singelolycka. Enligt trafikverket är det en personbil som kolliderat med ett djur och olyckan har stor påverkan på trafiken.

– Det är en personbil som krockat med en älg. Det är inga personskador och vi har precis lämnat platsen, säger räddningstjänstens ledningscentral.

Artikeln kan komma att uppdateras.. 

Annons
Annons från Svensk Fastighetsförmedling Norrtälje

Viktigt att tänka på vid köp eller sälj av skärgårdsfastigheter

Annonssamarbete

publicerad 23 oktober 2024
- av Roslagen Media Group AB
Staffan Westerberg och Michelle Cardonius Friberg är skärgårdsmäklare på Mäklarhuset.

Roslagens skärgård, med sina oräkneliga öar, pittoreska sjöbodar och ofta orörda natur, lockar såväl fastboende som fritidsboende med sin unika charm och natursköna omgivningar. För de som drömmer om ett liv nära havet, eller funderar på att sälja sitt älskade sommarställe, finns det dock en rad aspekter att tänka på. Vi har träffat två av Norrtäljes mest erfarna skärgårdsmäklare, Michelle Cardonius Friberg och Staffan Westerberg, från Mäklarhuset i Norrtälje, som delar med sig av sina bästa tips för dig som vill köpa eller sälja fastighet i Norrtäljes skärgård.

Att arbeta som skärgårdsmäklare innebär en särskild typ av kompetens och erfarenhet som kan vara avgörande för lyckade fastighetsaffärer i skärgården. Både Michelle och Staffan har en stark anknytning till Roslagen, och deras gedigna lokalkännedom spelar en vital roll för att lyckas i deras yrke.

– Det är jätteviktigt att mäklaren har lokalkännedom och en anknytning till skärgården som man lever och arbetar i. Det har vi på Mäklarhuset, säger Michelle Cardonius Friberg, som bor i Spillersboda och är specialiserad på den södra skärgården i Roslagen. Att vi är specialiserade på skärgården i Roslagen är en enorm fördel, för såväl köpare som säljare, fortsätter Michelle.

Staffan Westerberg, som har en bakgrund inom affärsvärlden, blev mäklare efter en lång karriär på Statoil. Med en stor passion för naturen och ett starkt engagemang för sina klienter, har han specialiserat sig på skärgårdsställen på den södra kusten, inklusive öarna kring Blidö och Yxlan.

– Jag älskar att vara ute i vår skärgård, särskilt under tidig vår och sen höst när man är helt själv ute på öarna. Det är en fantastisk upplevelse att få bo och arbeta här, berättar Staffan.

Utmaningar och möjligheter i skärgården

Att sälja eller köpa en fastighet i skärgården kan skilja sig avsevärt från fastlandsfastigheter. En av utmaningarna är säsongen, som är relativt kort.

– Säsongen ligger från vår till sen höst, vilket exempelvis kan begränsa möjligheten att ta sig ut till alla fastigheter, förklarar Michelle. Samtidigt tar affärerna i skärgården också i genomsnitt längre tid, vilket både köpare och säljare måste vara medvetna om.

Michelle Cardonius Friberg, skärgårdsmäklare på Mäklarhuset
Michelle Cardonius Friberg, skärgårdsmäklare på Mäklarhuset

Eftersom tillgängligheten i skärgården ofta är begränsad och att det inte alltid är möjligt att enkelt nå fastigheter med bil, behöver mäklaren vara noggrant förberedd på objekten, redan vid första mötet med säljaren för att få en klar bild över marknadsvärdet, fördelarna med ön, vad som finns på ön, tillgängligheten och fastighetens eventuella utmaningar. Michelle och Staffan har även tillgång till egen båt, för att kunna ta sig ut till svårtillgängliga platser. De har även certifikat Klass 8, vilket innebär att man får köra kunder i båt för kommersiellt syfte.

– Många fastigheter ligger på öar och det är viktigt att vi som mäklare har kunskap om hur man kan ta sig till och från exempelvis en sommarstuga. Många intressenter efterfrågar pendlingsmöjligheter till fastlandet och då gäller det att vi känner till vilka transportmöjligheter som finns, berättar Staffan.

Trender och tips för skärgårdsfastigheter

En tydlig trend som både Michelle och Staffan har märkt av är att komfort har blivit allt viktigare för köparna. Många vill att deras fritidshus ska vara lika bekväma som deras permanentbostäder.

– Köparna är intresserade av moderna lösningar för vatten och avlopp, och de vill ofta att det redan ska finnas en infrastruktur på plats. Det är också viktigt för köparna att veta hur pass bebyggd en fastighet är, vilket kan påverka vad man får göra på fastigheten i framtiden. Det kan exempelvis handla om hur strandskyddet kan påverka möjligheterna till byggnation på en fastighet, var tomtgränser går eller vilka servitut som gäller, berättar Michelle.

Staffan Westerberg, skärgårdsmäklare på Mäklarhuset.
Staffan Westerberg, skärgårdsmäklare på Mäklarhuset.

För säljare är det viktigt att förbereda sig väl inför en försäljning och ta i beaktande vad köparna är ute efter.

-Går du i säljtankar, så ta kontakt med en skärgårdsmäklare i tid, så att du kan förbereda dig på bästa sätt. Mäklaren kan guida dig i förberedelserna så att man inte gör jobb i onödan och som kanske inte skapar värde, säger Staffan.

Ofta är det samma saker som både säljaren och köparen behöver vara medvetna om men som inte alltid är självklara.

– Det är lika viktigt för köparna att ha koll på viktiga detaljer som exempelvis infrastruktur eller vilka möjligheter det finns för att bygga ut fastigheten, säger Michelle som återigen betonar vikten av en kunnig Mäklare.

Att köpa eller sälja en fastighet i Roslagens skärgård kan alltså vara både spännande och utmanande. Men genom att anlita en skärgårdsmäklare med lokal expertis och erfarenhet av skärgårdsfastigheter kan man säkerställa att inga viktiga detaljer missas i köp- eller säljprocessen. Rätt kompetens hos mäklaren kan alltså göra stor skillnad.

För att du ska kunna vara så förberedd som möjligt inför köp eller sälj av en fastighet i Roslagens skärgård listar Mäklarhuset nedan sina bästa tips för lyckade affärer.

Kontaktinformation:

FAKTARUTA: Skärgårdsmäklarnas bästa tips

För den som planerar att köpa eller sälja en fastighet i Roslagens skärgård finns det flera viktiga aspekter att tänka på:

Hur är fastigheten bebyggd och vad får man göra på fastigheten?
Kolla noggrant på befintliga byggnader och vad som är tillåtet enligt bygglov. Detta påverkar möjligheterna att bygga ut eller ändra fastigheten. På vissa öar kan det dessutom finnas en detaljplan som begränsar vad som får göras. Skärgårdsmäklaren hjälper dig i processen.

Solläget - vill du ha kvällssol eller morgonsol?
Tänk på vilket solläge du föredrar. Sydvästläge är populärt för kvällssol, men kan vara blåsigt, vilket kan göra att en vindskyddad uteplats viktig.

Vatten och avlopp.
Kontrollera att fastigheten har en modern och fungerande vatten- och avloppslösning. Om inte bör detta budgeteras för.

Servitut
Granska vilka servitut som finns, till exempel rätten att använda en väg eller brygga, eftersom de kan påverka fastighetens användning.

Rättigheter och närhet till båtplats.
Undersök tillgången till båtplats och att rättigheterna är klara och tydliga, särskilt om båtplatsen är delad med andra fastigheter.

Är det en renodlad sjötomt - var noga med strandlinjen.
Kolla noggrant på strandlinjen – bottenförhållanden och djup vid bryggan kan vara avgörande för båtägare och kan påverka fastighetens attraktivitet.

Strandskydd
Har man en renodlad sjötomt kan strandskyddet påverka möjligheterna till byggnation på en fastighet. Här är det viktigt att fastigheten redan är bebyggd. Bryggan är en viktig del att kolla hur den är byggd samt att det finns bygglov eller servitut inskrivet på fastigheten.

Send this to a friend