Varg skjuten i Roslagen – Länstyrelsen: “Det är inte en genetiskt viktig varg”

publicerad 26 april 2024
- av Daniel Rämsell
En varg har fälldes under torsdagen i Norrtälje kommun, vilket innebär att skyddsjakten som Länsstyrelsen i Stockholm tidigare beviljat efter flera angrepp på boskap, nu avslutas. FOTO: Privat/Genrebild. Vargen på bilden har inget med vargen i Roslagen att göra.

En varg fälldes under torsdagen i Norrtälje kommun, vilket innebär att skyddsjakten som Länsstyrelsen i Stockholm tidigare beviljat, efter flera angrepp på boskap, nu är avslutad.  Nu svarar Sara Sundin, enhetschef på Länsstyrelsen i Stockholm på frågor rörande fällandet av vargen under gårdagen. 


Hur gick fällandet tillväga?

– Anmälan kom in till oss strax efter 19.00 under gårdagen. Det är en hanvarg och vi misstänker att det är samma varg som har dödat ponnyerna. Den dödade även fem stycken får på torsdagen och den anträffades i närheten av fårhagen, säger Sara Sundin till Allt Om Norrtälje.

Hur vanligt är det att man fäller en varg efter en skyddsjakt?
–  Jag har ingen statistik på det. Ibland är det så att man inte fäller ett djur under en skyddsjakt utan den flyttar på sig självmant, så är problemet ur världen.

Är detta första gången en varg har fällts i Norrtälje kommun?
– Jag kan inte dra mig till minnes att man fällt en varg, åtminstone under de senaste åren.

Vad är skillnaden mellan att fälla en varg och andra djur?
– Den här vargen är fälld inom ramen för skyddsjakten som är strikt kontrollerad. Vi har utsett en jaktledare som i sin tur har utsett ett antal jägare under en begränsad krets som får jaga.

Hur kommer detta att påverka den svenska vargstammen?
– Vid en skyddsjakt så gör man en bedömning för varje enskilt fall om det finns risk för fortsatt skada eller om det finns andra alternativ, eller om skyddsjakten skulle kunna äventyra en gynnsam bevarandestatus för arten. Huvudregeln är att det är mer skada att fälla en genetiskt viktig varg, men i det här fallet är det inte en genetiskt viktig varg.

Vad är en genetiskt viktig varg?
– En genetiskt viktig varg är exempelvis en varg som kommit in från Ryssland eller en avkomma till den. Det här är inte en sådan varg. Detta är en skandinavisk varg och är alltså mindre viktig för den svenska vargstammen.

Finns det risk att man har fällt fel individ?
– Det vi vet att är att DNA-analysen efter angreppet för ponnyerna är att det var en hanvarg och denna varg är också en hanvarg. Sannolikheten är stor att det är rätt varg som har fällts.

Sara Sundin, enhetschef på Länsstyrelsen svara på frågor från Allt Om Norrtälje, rörande skyddsjakten på vargen i Roslagen.

Om det visar sig att man skjutit fel varg – vad gör man då?
– Det beror helt på om det uppkommer fler skador. Skyddsjakten är avslutad och vad som händer framöver med den varg som finns kvar, det får vi se.

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!