19 stulna bilar tagna i beslag av polisen

publicerad 17 november 2022
- av Daniel Rämsell

NORRA STOCKHOLM. Under hösten har gränspolisen arbetat med stöldvågen av premiumbilar som drabbat framförallt norra Stockholm. Hittills har polisen lyckats beslagta 19 stulna premiumbilar.

Flera av bilarna stoppades av svensk polis i färd med att lastas om i Las Palmas för vidare transport mot Västafrika. Flera bilar har även anträffats i containrar i Sverige och runt om på olika platser i Stockholmsområdet.

– Vi ser att de här bilarna antingen körs ut via färja mot Baltikum och vidare mot Östeuropa eller fraktas i containrar till västafrikanska länder, säger Daniel Almskog, tillförordnad gruppchef för gränspolisens grupp mot internationella brottsnätverk, i ett pressmeddelande.

Lokal annonsör

Fyra män står åtalade för grovt häleri och en rättegång pågår under veckan.
Förra veckan häktades ytterligare två personer misstänkta för grovt häleri i samma avseende.

– Vi fortsätter arbetet mot dessa nätverk och min bedömning är att utredningsläget ser lovande ut. Vi kommer med stor sannolikhet kunna gripa och lagföra fler personer framöver, säger Daniel Almskog.

Tjuvarna använder sig oftast av tekniskt avancerad utrustning för att stjäla bilen. Utrustningen kan bestå av en så kallad relä-utrustning där man genom en mottagare kan kapa signalen från bilens bilnyckel och därmed kunna öppna och starta bilen, skriver polisen.

Ett annat tillvägagångssätt är att tjuvarna genom yttre påverkan tar sig in i bilens elsystem och därmed får tillgång till bilens funktioner. Efter att bilen stulits omidentifieras den genom att den får ett nytt chassinummer och nya förfalskade fordonshandlingar. Bilen kan sedan säljas på marknader i andra länder som bättre begagnade bilar till ovetande köpare, skriver polisen vidare.

Lokal annonsör

– Vi ser en tydlig koppling mot internationella brottsnätverk men även mot nätverkskriminalitet i Sverige. En av våra hypoteser är att de fordon som förs till Västafrika kan vara betalning för narkotika som förs in i landet, säger Daniel Almskog.

Gränspolisen i region Stockholm arbetar i tätt samarbete med andra länder i Europa som drabbats av samma problem. Även Europol och Interpol följer utvecklingen och bidrar med sin kompetens inom området, skriver de på sin hemsida. 

FOTO: Polisen