Bergströms Ur & Guld har växtvärk

publicerad 17 oktober 2022
- av Daniel Rämsell

NORRTÄLJE. Bergströms Ur & Guld växer så det knakar, affärerna tickar på även utanför kommungränsen men har själen kvar i Norrtälje. – Visionen är att Norrtälje är framtidens stad och vi ser fram emot att bli gamla ihop med våra kunder, säger Albert Bergström, 37 år och ägare av Bergströms Ur & Guld.

Bergströms Ur & Guld växer så det knakar på såväl hemma- som bortaplan och nyligen har de investerat i flera smyckesbutiker runt om i Sverige. Onekligen en spännande framtid men kanske en ännu mer spännande framgångssaga med över hundra år på nacken.

Norrtälje i början av 1900-talet: Häst och vagn eller apostlahästarna är vanligaste färdmedlet genom Norrtälje stad. En ny butik på Lilla torget har sett dagens ljus, nämligen Grahns Guldsmide som såg till att Norrtäljeborna fick guldkant på tillvaron, och att vigselringen var på rätt finger. Några varv runt solen senare tar familjen Hasslefeldt över rollen som guldsmeder i stan. 

Lokal annonsör

– Under familjen Hasselfeldt tid gjordes stora förändringar. Bland annat flyttades företaget till nya lokaler, först på Hantverkargatan och senare till Stora Brogatan mitt emot gamla posten och naturligtvis med namnet Hasselfeldts Guld. Ursprungligen stod Maria Hasselfeldt vid rodret och därefter sonen Lennart, säger Albert Bergström, nuvarande ägare av Bergrströms Ur & Guld.

Hasselfelfts axlade rollen som guldgossar i ungefär ett halvsekel innan Torsten och Kristina Bergström tog över butiken samma år som Olof Palme blev skjuten på öppen gata. Tiden och affärerna flyter på. Paret får till sin besvikelse en son vid namn Albert och öppnar som komplement istället upp en dotterbutik på Tullportsgatan – “Bergströms Ur”, som de är mycket nöjda med. Lilla Albert, inte han som experimenteras på av John Broadus Watson på 1800-talet och blev rädd för allt mellan hundar och skägg, växer upp i en kartong i föräldrarnas butik men tycks ändå inte blivit rädd för smycken och guld.

– Min egen entré i företaget var tidig. Redan som barn tillbringade jag mycket tid i verksamheten, allt i från sovande i en kartong på verkstaden till att fördjupa mig mer och mer i konsten att skapa vackra smycken. År 2008 övertog jag butikerna och slog ihop dem, så nu heter vi Bergströms Ur & Guld, på Tullportsgatan 3. Under åren har vi byggt tre nya verkstäder. En för smycken, en för mindre klockor som armbandsur och en verkstad för större klockor som väggur, säger Albert.

Lilla Albert har under åren blivit stor. Kanske fått lite storhetsvansinne. Under en period fick han för sig att han skulle äga en glassbar, “Glassberget” som han i en handvändning emellertid sålde till förmån för att öppna upp nya smyckesbutiker.

Lokal annonsör

– Mitt huvud sover aldrig och jag ser möjligheter i allt jag lägger ögonen på. För tillfället håller jag, tillsammans med några kollegor på att köpa och driva smyckesbutiker runt om i Sverige. Vi gjorde precis vårt femte inköp och har nu en framgångsrik samling butiker i vårt avlånga land. Nästa steg som jag ser fram emot är att börja arbeta med fastigheter, en dröm jag haft en längre period.

Fastigheter, guld eller glass – Allt är relativt förutom ljusets hastighet i vakuum, enligt Albert Einstein…. Kanske kan Norrtäljes egen Albert finna ro i den enklare ekvationen i Norrtälje i tid eller otid.

– Visionen är att Norrtälje är framtidens stad och vi ser fram emot att bli gamla ihop med våra kunder, avslutar Albert Bergström, 37 år och ägare av Bergströms Ur & Guld.

Lär känna Albert:
Ålder: 37
Smeknamn: Abbe
Vilket klockmärke pryder Alberts vänstra handled? – Idag är det en Maurice Lacroix, men oftast bär jag något ur från mitt favoritmärke Certina.

Vad skall man göra med människor som bär uret på höger handled?
-Fråga om de behöver en klocka till sin vänstra handled också.

Om du hade oändligt med pengar hade du? – Blivit stoppad av min fru från att investera dem i alla knasiga idéer jag har. 

Albert bästa klockskämt? – Inte så mycket mitt skämt, utan kundens ofrivilliga spontana användning av ordet “klockrent”. Den slinker fram från kunder ett par gånger i veckan i butiken och när de inser vad de sagt tittar de upp busigt, så flinar vi tillsammans. 

Det vet vi inte om guld:  – Att vi tidigare hade en stämpellag i Sverige där vi med ingraverade tecken i tex en guldring kunde utläsa: vilket år den tillverkades, vilken karathalt den hade, i vilken stad den kommer ifrån och vem som gjort ringen. Idag är det frivilligt att stämpla sina tillverkade smycken.

Vid vilken dejt är det brukligt att ge den man är intresserad av ett smycke?
– Att ge ett fint smycke till någon är ett tecken på tillgivenhet, så det ska inte strös omkring på varje dejt man går på. När man tror sig hittat den rätta så är smycket ett fint sätt att visa vad man känner. För egen del så hade jag en första dejt med en underbar tjej som jag bjudit ut. Hon var då ovetandes om att vi skulle gå förbi smyckesverkstaden innan en middag skulle intagas på en lokal restaurang. Väl på verkstaden så assisterade jag henne medan hon fick tillverka ett hängsmycke. Det gick hem, för 11 år senare så är vi fortfarande tillsammans och har lilla Gloria på två år som ivrigt väntar på lillebror vars ankomst är beräknad till december.

Vad skulle du välja, få ett år mer tid att leva eller 10 miljoner kronor på banken?
– Så som jag lever idag, så skulle jag välja 1 år extra med min familj. Inget att ens fundera på.

Du kunde ha vart delägare i Ur & Penn. Varför är du inte det?
-Vårt företag är delägare i en inköpsorganisation vid namn Klockmaster och under en period så ägde klockmaster kedjan Ur och Penn. Marknaden såg annorlunda ut på den tiden och då Ur & Penn gick med ständiga minussiffror så valde vi att satsa på bättre kvalitetsur istället för enklare/billigare klockor. Därför sålde vi kedjan Ur & Penn med alla sina butiker till en ny ägare som lyckats otroligt bra med konceptet rea-klockor.

Du spelade ingen lagsport under uppväxten MEN nu är du svensk mästare i AFL. Berätta om hur det kunde bli så.
-Jag har aldrig haft någon bolltalang att skryta med, men testade ändå som liten hockey, innebandy, fotboll osv. Dock blev det bara någon enskilda träningar innan jag gav upp på grund av att jag helt enkelt inte var tillräckligt bra. Efter att vunnit fler guld i friidrott på mellanstadiets “bäst i femman” och skol-DM i högstadiet, så visade det sig att jag, precis som min far, var väldigt atletisk och därmed började jag med sprint, 60, 100 och 200m. Mina bästa meriter var top 10 Sverige i min ålder. Efter den karriären så träffade jag en australiensare vid namn Ryan som presenterade sporten AFL för mig. Där var det en klar fördel att vara snabb, tung och orädd. Något som passade mig perfekt. Helt plötsligt var jag delaktig i att starta en australisk fotbollsklubb i Norrtälje. En klubb som står mig väldigt varmt om hjärtat och trots min nu (förhållandevis) höga ålder och bitvis dåliga kondition, så är det fortfarande lika kul att jaga den där ovala bollen med mina lagkamrater. Sporten har tagit mig hela vägen till Australien med landslaget, då vi spelade i IC14 (motsvarande VM) och det har även blivit spel runt om i Europa via Champions League, Euro Cup och internationella turneringar. Herrarna i Norrtälje Dockers tog i år sitt tredje raka SM-Guld och damerna som jag numera coachar har under vår fyraåriga satsning tagit SM-guld två gånger.

Vilken är Sveriges trevligaste kändis?
Efter att gjort Stureplan med Douglas Murray, stått på scen med Joe Labero och åkt till USA med Foppa Forsberg för att sitta i VIP-boxen, så måste jag ändå säga att vår egna politiska lokalkändis Nicklas Salmin är bra trevlig.

FOTO: Lennart Hasselfeldts arkiv och Olivia Sund