Christopher skapar ett “Roslagssnus” – är en av årets odlare i Stadsbruk Roslagen

publicerad 12 maj 2022
- av Daniel Rämsell
annons

NORRTÄLJE. Christopher odlar sin egen tobak för att under 2023 kunna lansera sitt egenproducerade Roslagssnus. – Det ska vara hållbart, klimatsmart och generera en produkt jag kan känna mig stolt över, säger Christopher Madsen 35 år, från Lohärad.

annons
annons

Snart kommer du bokstavligen kunna inmundiga Roslagens första egenproducerade snussort, Roslagssnus. Christopher Madsen, 35 år och Civilingenjör odlar nämligen sin egen tobak hemma på gården i Lohärad, för att koka snus.

– Roslagssnus är i uppstartsfasen och snuset som kokas är fortfarande i experimentfas. Jag är i år en av årets odlare i Stadsbruk Roslagen vilket kommer att generera de kunskaper och kontakter som krävs för en kommersialisering under 2023, säger 35-åringen.

Christopher förmedlar att tanken med Roslagssnus började gro under 2020, vid pandemins begynnelse. Medan andra bunkrade toapapper, började Madsen alltså odla sin egen tobak.

– I princip all tobak som används i Sverige är importerad och snart kanske även tillverkarna av snus är utlandsägda. Jag frågade mig om tillgången på tobak alltid kommer vara säkerställd eller kommer nästa kris göra snuset till en bristvara. Så jag beslöt mig för att odla och koka mitt eget snus, fortsätter Christopher.

För hundra år sedan var Sverige självförsörjande på tobak, men klimatet och skadedjur har gjort att man idag i huvudsak använder mer motståndskraftiga tobakssorter. Hemma på gården i Lohärad, odlas det tobak för andra året i rad och Christopher har experimenterat med en rad olika sorter.

-Jag testar olika tobakssorter och olika blandningar och har som mål att använda gamla sorter som är skapade för vårt klimat, säger han.

Drivkraften för tobaksodlaren har framförallt varit oroligheterna i omvärlden men han beskriver även ett stort intresse för odling och entreprenörskap.

– Jag vill spendera mer tid hemma med min familj och gärna skapa ett familjeföretag där vi kan arbeta tillsammans. Jag är utbildad civilingenjör och arbetar idag som Data scientist på Booli/SBAB och spenderar en hel del tid framför datorn. Så jag ser det som en chans att få komma ut i solen och arbeta med kroppen, säger han.

Hållbarhet och miljömedvetenhet genomsyrar inte bara Christophers Liv i största allmänhet, utan är även viktigt i skapandeprocessen från frö till prilla. Att han är civilingenjör går inte heller att ta miste på.

– Jag har skapat ett bevattningssystem som använder ytvatten från vår damm och gödslar fältet med bajs från våra sju Alpackor. Tobaken ska sedan torkas i en lada med forcerad soluppvärmd luft. Det finns ett klimat- och hållbarhetstänk i allt jag gör. – Det ska vara hållbart, klimatsmart och generera en produkt jag kan känna mig stolt över, avslutar Christopher.

Följ Christophers resa på Instagram här
Roslagssnus hemsida
FOTO: Privat


annonser
annonser

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!