Då släpper regeringen på de flesta restriktionerna

publicerad 3 februari 2022
- av Redaktionen
annons

SVERIGE. Regeringen avskaffar nästan alla restriktioner från och med 9 februari eftersom läget inom sjukvården bedöms som stabilt och att andelen vaccinerade har ökat markant den senaste tiden.

annons
annons

Klockan 08:15 på torsdagsmorgonen meddelade statsminister Magdalena Andersson att de flesta Covid-restriktionerna kommer att slopas den 9 februari, men hon är samtidigt tydlig med att pandemin inte på något sätt är över.

– Pandemin är sannolikt den största prövningen som Sverige har gått igenom sedan andra världskriget, säger statsminister Magdalena Andersson under presskonferensen på torsdagsmorgonen.

Smittspridningen av omikron är fortfarande omfattande och sjukligheten i samhället hög. Men genom den höga vaccinationstäckningen i befolkningen finns nu ett gott skydd mot allvarlig covid-19 sjukdom hos de allra flesta, skriver Folkhälsomyndigheten sin hemsida.

– Åtgärderna mot smittspridningen ska vara proportionerliga och inte mer inskränkande än nödvändigt. Smittan kommer fortsätta att spridas men får tack vare vaccinationerna inte längre lika allvarliga konsekvenser för samhället som tidigare.

Folkhälsomyndigheten hemställer därför till regeringen om att häva klassificeringen av covid-19 som samhälls- och allmänfarlig sjukdom. Individen har fortsatt ett stort ansvar att inte föra smittan vidare genom att stanna hemma när man är sjuk med symtom på covid-19 och att vaccinera sig, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Från och med 9 februari släpper alltså regeringen på de flesta restriktionerna och Folkhälsomyndigheten meddelar att  återgången till arbetsplatserna från hemmakontoren bör ske successivt för att motverka omfattande smittspridning och samsjuklighet i dessa grupper.

Följande restriktioner hävs:
1. Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar: deltagartak, krav på avstånd mellan sällskap och storlek på sällskap, och möjligheten att ställa krav på vaccinationsbevis tas bort.
2. Serveringsställen: begränsningar av sällskapets storlek samt krav på avstånd och stängningstid tas bort.
3. Mässor: deltagartak, kvadratmeterbegränsningar och krav på vaccinationsbevis tas bort.
4. Handelsplatser och platser för kultur och fritidsverksamhet: kvadratmeterbegränsningar tas bort.
5. Långväga kollektivtrafik: Krav på sittande resenärer och munskydd vid trängsel eller om man ej kan hålla avstånd tas bort.
6. Privata sammankomster i t.ex. hyrda lokaler: deltagartak tas bort.
7. Cuper, tävlingar eller större aktiviteter inomhus: Ej längre avrådan från att ordna eller delta i dessa.
8. Sociala sammankomster: Rådet att avstå större sociala sammanhang tas bort.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Fotnot: Regeringens hemsida, Folkhälsomyndighetens hemsida.

annonser
annonser

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!