fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Det finns ett Grekland i kommunen – Mitt Roslagen på besök i Bergby Gård

BERGBY. Vill du uppleva Grekland, sol och värme utan att behöva lämna kommunen? Nu är det möjligt. På Bergby Gård har Jeanetthe Tamp och Jörgen Wallman invigt Sunlight Resort. Sandstrand, solstolar och en solanläggning som på en timme ger dig samma effekt från solen som 20 minuter utomhus.

Det är inte ett solarium utan kontrollerad låg hälsosam UV-ljus som ger många positiva hälsoeffekter, säger Jeanetthe Tamp.

Ta plats i en solstol i sanden, låt solen värma dig. Slut ögonen och njut av vågornas brus, borra ned fötterna i den solvarma sanden. Lyssna till fågelkvitter.

Det är inte lätt att lämna plats för någon annan när man väl ”suttit fast sig” på övervåningen i Bergby gård inte långt från Trästabron från Väddö. Framför allt inte under en svensk mörk höst och vinter.

– De som hittills besökt anläggningen har varit väldigt positiva och är rörande överens om att detta bör upplevas för att man ska förstå att det faktiskt känns som att man befinner sig i solen på riktigt. Och det är så kul att vi äntligen fått till det här, jag har haft den drömmen i tio år, säger Jeanetthe Tamp.

Du hyr en solstol i en timme, sedan har du tillgång till ”grekisk miljö” med en juicebar och en liten green där du kan träna dina golfputtar i ännu en timme.

Varför ska man då göra detta?

– Många blir väldigt trötta och orkeslösa och känner sig låga på vintern, säger Jeanetthe. Det beror på att vi under vintermånaderna får för lite dagsljus och då blir produktionen av sömnhormonet Melatonin för hög i kroppen och det gör oss trötta.

– Då är ljusterapi välgörande då det kan sätta igång produktionen av hormonet Serotonin som har den omvända effekten och gör oss piggare. Det infraröda ljuset i våra sollampor ökar blodcirkulationen och stimulerar på så sätt kroppens egen läkningsprocess och har också en lindrande effekt vid muskel och ledsmärta. Solens strålar är också den viktigaste källan till D-vitamin, som bland annat stärker vårt immunförsvar.

Det är några av anledningarna till att ett besök i anläggningen kan vara bra för välmåendet, som Jeanetthe räknar upp.  

Men konstgjort solljus?

– Lamporna och ljuset i en sådan här anläggning är faktiskt en spin off-effekt från bilindustrin, berättar Jörgen Wallman. De togs ursprungligen fram för att biltillverkarna skulle kunna testa hur lacken på bilarna stod sig i solljus. Och för att det skulle vara trovärdigt och ett test för verkligheten måste anläggningen vara exakt som naturligt solljus.

I den nyligen färdiga ombyggda delen i Bergby Gård där Sunlight Resort är beläget går det mesta annars i blått och vitt.

– Vi älskar Grekland och har hämtat inspiration därifrån när det gäller färger och inredning, som tema helt enkelt, säger Jeanetthe.

Men planerna stannar inte vid hur det är just nu för paret Tamp och Wallman.

– Vi planerar att bygga en liten pool utomhus i anslutning till rummet, där man också kan sätta sig och njuta, säger Jörgen.

Till våren finns även planer på att sälja paket med tid i solrummet, tid att spela padel och övernattning med mat.

Vill du köpa in dig ett par timmar i den grekiska delen i Bergby så bokar du en stol via bokadirekt.se.

– Du kan så klart även ringa hit men det är enklare att boka på nätet, säger Jeanetthe. Då ser du också direkt hur många platser det finns kvar.

Pove Persson, text och foto
Mitt Roslagen

Kommentera via Facebook