DNA visar att vargen dödat tamdjur tidigare

publicerad 19 april 2024
- av Daniel Rämsell
Den varg som nyligen attackerade och dödade två minishetlandsponnyer i Norrtälje har via DNA-tester kopplats till tidigare attacker på får i samma område.

Den varg som nyligen attackerade och dödade två minishetlandsponnyer i Norrtälje har via DNA-tester kopplats till tidigare attacker på får i samma område, rapporterar P4 Stockholm.

Den varg som är ansvarig för dödandet av två minishetlandsponnyer i Ununge, strax norr om Norrtälje har genom DNA-tester visat sig ha en historia av att attackerat tamdjur tidigare, bekräftar Länsstyrelsen för P4 Stockholm.

I september förra året dödade nämligen samma varg får i samma geografiska område, vilket nu styrks av DNA-resultat som blev tillgängliga på onsdagen. Upptäckten bekräftar vargens närvaro och aktivitet i området under en längre tid, då Länsstyrelsen kunnat verifiera att djuret varit aktivt i området under hela vintern.

Trots en tidigare skyddsjakt som infördes förra hösten, lyckades man inte lokalisera vargen, som då rörde sig mellan Stockholms län och Uppsala.

Så sent som på tisdagen beslutade Länstyrelsen om skyddsjakt på vargen ånyo, vilket Allt Om Norrtälje skrivit om.

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!