Rimbo Missionskyrka om pedofil i styrelsen: “Det är helt sjukt att folk vill rota i sådant som är förflutet”

publicerad 18 mars 2023
- av Daniel Rämsell

RIMBO. En man i 80-årsåldern, tidigare dömd för bland annat våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande sitter i Rimbo Missionskyrkas styrelse. – Om det är sant, så är straffet förtjänat, säger Olof Persson, styrelseordförande i församlingen.

Artikeln är tillfogad en rättelse. 

80-åringen dömdes 2014 av Nyköpings tingsrätt till fängelse i tre år för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande. Domen överklagades till Hovrätten som 2015 skärpte straffet till fyra år och dömde honom även för sexuellt utnyttjande av underårig. Brotten skall delvis varit begångna mot sin egen dotter. Nu sitter 80-åringen som förtroendevald i Rimbo Missionskyrkas styrelse. När Allt Om Norrtälje var i kontakt med Missionskyrkans ordförande Olof Persson, vill han inte svara ingående på några frågor telefonledes.

– Det är helt sjukt att folk vill rota i sådant som är förflutet. Jag kan lämna ett skriftligt utlåtande, säger Persson.

Det är väl inte så konstigt att man vill rota i det här med tanke på vad han är dömd för och att han kan ha kontakt med barn genom kyrkan?

– Om det är sant, så är straffet förtjänat, säger han.

Nyligen stormade det kring Missionskyrkan i Rimbo på grund av att delar av församlingen vill kunna utesluta homosexuella och sambor från att bli medlemmar. Detta skall ha varit en av anledningarna till att Missionskyrkan valt att lämna kyrkosamfundet Equmeniakyrkan, där det inte är tillåtet att villkora medlemskap med annat än att man ska tro på Jesus. Man vill således kunna utesluta medlemmar på grund av sexuell läggning men när det kommer till den dömde 80-åringen väljer man att hittills vara förtegna. Man vill heller inte klargöra vilken typ av styrelseuppdrag eller roll i församlingen som mannen innehar.  

Rättelse 220322: Den dömde mannen är inte dömd för “grov våldtäkt mot barn” och “grovt sexuellt utnyttjande av underårig” som tidigare nämndes i artikeln, utan för “våldtäkt mot barn”, “sexuellt utnyttjande av underårig” och “sexuellt ofredande”. Vi ber om ursäkt för faktafelen. 

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!