Annons:

Dumpen svarar och förklarar efter avslöjandet i Norrtälje – tips till föräldrar

publicerad 8 augusti 2024
- av Daniel Rämsell
Malin Nilsson från Dumpen svarar på frågor om situationen med skolpersonalen i Norrtälje som konfronterades.

Förra veckan kunde Allt Om Norrtälje avslöja att en personal vid en skola i Norrtälje kommun ertappats av Dumpen. Efter detta har det stormat på sociala medier kring händelsen och nu har Allt Om Norrtälje pratat med Sara Nilsson som är ansvarig utgivare på http://Dumpen.se för att höra hennes version. Sara förmedlar Dumpens arbetsmetoder, vision och kommer med sina bästa tips till föräldrar.

Sara, ni konfronterade en skolpersonal från en skola i Norrtälje kommun – kan du berätta om den situationen?

– Det var vår fiktiva trettonåring som hade kontakt med honom på Snapchat. Det var en del sex-chattande och sedan stämde vi träff med honom på ett hotell i Stockholm, säger Sara.

Hade ni fått tips om den här personen?
– Det här var inget tips. De flesta dyker bara upp. Det här är exakt samma sak som att fiska, det är ingen skillnad förutom att vi fiskar andra typer av gäddor. Vi slänger ut kroken i vattnet och sedan får den vara där helt enkelt tills det nappar.

I det här fallet var ni snabba med att informera skolan, som i sin tur var snabba med att vidta åtgärder – är det er standardprocedur?
– Ja, speciellt när de vi avslöjar arbetar på skola. I det här fallet var det lite halvproblematiskt att leta upp var han arbetade men det fick vi hjälp med utifrån, säger hon.

Hur är känslan hos er när ni konfronterar de här personerna?
– Det är olika. Ibland blir man lite arg, men det beror på hur man blir bemött. Det är frustrerande med en fullvuxen människa som kan sexchatta med barn, men när de blir konfronterade så kan vissa bli knäpptysta. Det är irriterande, för man måste kunna resonera kring det här. Ofta ringer personerna dock upp efteråt och vill prata ändå.

Hur vanligt är det att de här människorna arbetar med barn?
– Det är jättevanligt tyvärr. Det händer några gånger i veckan att vi chattar med någon som arbetar inom skola eller barnomsorg.

Hur tycker du att skolan i fråga skötte situationen?
– Jättebra redan från första stund. Det blir alltid tungt för skolor att ta tag i det här men i det här fallet har man hanterat situationen hur bra som helst. Man var snabba med information till vårdnadshavare och personal och man har öppnat för en dialog på ett föredömligt sätt.

Annons:

Vad händer sedan – sker det någon polisanmälan?
– I detta fallet kan vi inte göra någon anmälan, men skolan kommer att göra en anmälan. Det är inget lagbrott att söka efter fiktiva barn. Men vi arbetar stenhårt för att politikerna skall ändra det här.

Följer ni upp?
– Många vill ha kontakt med oss kontinulerligt efteråt och somliga går över i vården och söker vård för sina problem och det hoppas vi att alla skall göra, vilket tyvärr inte är alltid. Sedan har vi de här tio procenten som aldrig kommer att sluta och som vi ser återfaller i detta. Men de flesta som vi har haft kontakt med blir avskräckta från att fortsätta.

Vad har ni för vision med Dumpen?
– Vi har massa saker som vi vill förändra. Exempelvis vill vi förändra sättet att betrakta sexualbrott mot barn. Sverige har dålig samverkan mellan myndigheter när det gäller sexualbrott mot barn och det brister i allt från väntetider på BUP till behandling för barnen.

Hur arbetar ni för att förbättra situationen?
– Vi har en förening som bekostar vård för traumabehandling till övergreppsutsatta. Har man blivit nekad behandling inom vården på ett eller annat sätt, så kan man söka hjälp via Dumpen. Vill man vara med och stötta detta, så kan man bli medlem i föreningen Dumpen och det kostar 250 kronor per år. Just nu har vi 52 personer som är i behandling tack vare oss och det är behandlingar som kostar mellan 25 och 100 000 per år. Det är inga billiga behandlingar men människor får livsgnistan tillbaka.

Har du några tips till föräldrar?
– Jag skulle vilja tipsa om att alla föräldrar läser in sig på Dumpen och ser hur verkligheten ser ut för barn idag. Man skall prata frekvent med sina barn om detta och farorna på nätet. Innan man sätter en telefon i ett barns hand, skall man veta om farorna online och man måste kunna prata med sina barn. Känner man att det är svårt, så tycker jag inte att barn skall ha någon telefon. Det här är ett måste. Man måste vara integrerade i sina barns nätliv helt enkelt.

Se faktaruta för fler tips från Malin.

LÄS OCKSÅ: Skolpersonal från Norrtälje ertappad av Dumpen

LÄS OCKSÅ: Freinetskolan Hugin vidtog snabba åtgärder efter Dumpen-avslöjandet

Annons:

Malins tips till föräldrar

  1. Engagera er i vad era barn gör på nätet och visa intresse för vad som händer i deras nätliv.
  2. Berätta om grooming och att barnet alltid ska komma och berätta om någonting händer som känns konstigt.
  3. Precis som vuxna kan bli lurade av nätbedragare, så blir barn lurade av groomare. Förklara för era barn att det aldrig är deras fel om de skulle bli groomade.
  4. Barn som berättar förtjänar mycket beröm då de medverkar till att rädda andra barn som inte vågar berätta.