Egen sommar – en dörröppnare för ungdomar i Norrtälje kommun

publicerad 12 maj 2024
- av Daniel Rämsell
I Norrtälje kommun har ungdomar mellan 15 och 19 år chansen att omvandla sina entreprenörsdrömmar till verklighet. Genom kommunens satsning “Egen sommar” stöttas ungdomar i att starta och driva egna företag under sommarlovet. FOTO: Samuel Christiernin

I Norrtälje kommun har ungdomar mellan 15 och 19 år chansen att omvandla sina entreprenörsdrömmar till verklighet. Genom kommunens satsning “Egen sommar” stöttas ungdomar i att starta och driva egna företag under sommarlovet. – Det här en unik möjlighet att lära sig grunderna i företagande, säger Vilgot Dovander, utbildningsledare och tidigare deltagare i Egen sommar.

Egen sommar är ett projekt som nu rullar ut för sjätte året i rad där Norrtälje kommun erbjuder ungdomar ett alternativ till traditionellt sommarjobb. Istället för en lön ges deltagarna möjlighet att under sommarlovet starta och sköta ett eget företag.

– Målbilden är att öka ungdomars kunskaper, färdigheter och självförtroende inom området företagande och entreprenörskap, förklarar Fanny Wennman, projektledare för Egen sommar.

Projektet inleds med en intensiv tvåveckorsutbildning där deltagarna får lära sig allt från företagandets grunder till kreativa problemlösningsmetoder och försäljning.

Utbildningen leds av erfarna utbildningsledare och lokala företagare som delar med sig av sina erfarenheter.

– Vi har även en ny utbildningsledare i år, Vilgot Dovander, som själv varit deltagare tidigare och nu kommer dela med sig av sina värdefulla insikter till årets deltagare, säger Wennman.

Vilgot Dovander, tidigare deltagare i Egen sommar och sedermera utbildningsledare. FOTO: Samuel Christiernin.

Vilgot – vad hoppas du kunna bidra med?
– Det här en unik möjlighet att lära sig grunderna i företagande. Jag vet vad det handlar om och vad entreprenörerna behöver, ur ett ungdomligt perspektiv, eftersom jag själv byggt min karriär och driver ett företaget efter min närvaro i Egen sommar, säger Vilgot Dovander.

Efter utbildningsperioden är ungdomarna redo att driva sina företag genom sommaren med fortsatt stöd från utbildningsledarna. Inte bara ger detta dem praktisk erfarenhet av företagande, det ger också värdefulla erfarenheter till CV:t för framtida jobbsökande. Intresset för “Egen sommar” har vuxit stadigt. Även intäkterna som entreprenörerna har dragit in genom sina företag har ökat.

– Förra året hade vi 34 deltagare som tillsammans startade 20 företag, och omsättningen för dessa företag har ökat markant de senaste åren, berättar Wennman. Förra året var omsättningsrekordet på 174 000, så nog kan man lära sig affärer under Egen sommar, fortsätter Fanny.

Samuel Christiernin, som varit utbildningsledare för projektet under flera år har erfarit hur flera ungdomar tagit sina drömmar och idéer till verklighet.

– Jag är grymt stolt över Norrtälje kommun som inser vikten av att stötta unga entreprenörer. Jag är deltar som utbildningsledare för sjätte året i rad. Genom egen sommar har vi redan sett flera aktiebolag och enskilda firmor födas. Att se drivna ungdomar som förverkligar sina drömmar är inspirerande och bevisar kraften i vårt program, säger Samuel.

Samuel Christiernin och Fanny Wennman, som tillsammans varit utbildningsledare för egen sommar under flera år.

Vad är målsättningen 2024?

– Vårt mål för 2024 är att ännu fler unga ska få möjligheten att testa på företagande och utveckla sina entreprenöriella förmågor, avslutar Wennman.

Faktaruta egen sommar 2024
Åldersgräns: 15-19 år
Sista ansökningsdag:
17 maj

Mer information och anmälan här:

 

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!