En skolinsats för Läkare Utan Gränser

publicerad 10 december 2021
- av Pove Persson
Annons:

NORRTÄLJE. Det är väl få som inte sympatiserar med Läkare Utan Gränser och deras arbete i världen. Nu har en grupp elever i Sam internationell årkurs 3 på Rodengymnasiet tagit sig an att samla in pengar till organisationen och uppmärksamma den ytterligare.
– Syftet är att vi på ett konstruktivt sätt ska sprida budskapet kring deras arbete, säger en av eleverna, Vilda Börjesson.

Ett Gränslöst skolprojekt. Det är rubriken som eleverna jobbar under i ett par veckor. Gruppen som Mitt Roslagen träffar har valt att, förutom att uppmärksamma Läkare Utan Gränsers arbete och projekt, samla in pengar till organisationen som verkar i ett 70-tal länder i världen.

– Vi kallar vårt projekt ”en gränslös julklapp, säger Ebba Westerlund.

Vad är då det? Jo gruppen samlar in saker som de sedan slår in som julklappar. De kommer sedan sälja dessa för 30 kronor styck, med start nu på lördag på julmarknaden på Färsna, mellan klockan 11 och 14.

– Det går till så att man betalar 30 kronor, sedan får man välja ett paket. Och det kan då innehålla vad som helst, säger Ebba. Vi kommer även sälja detta på Roden på tisdag.

– Det är liksom inte innehållet i paketen som är grejen, det är att stödja insamlingen till Läkare Utan Gränser, säger Hanna Ingerby. Och att samla in saker har inte varit något problem. Nästan alla människor har saker hemma som de inte har användning för, men som man inte vill kasta. Då kan man skänka dessa till oss i stället.

Och lite pengar kan göra stor skillnad på andra platser i världen.

– Till exempel så ger 375 svenska kronor möjlighet för organisationen att bekämpa malaria hos 35 personer, säger Ebba.

– Det är ju ungefär lika många som i vår klass här, säger Hanna. Det ger perspektiv.

Från början skulle fokus för eleverna i den här gruppen vara just på malariabekämpning. Enligt WHO registrerades 2016 omkring 216 miljoner fall av malaria i världen. 445 000 människor dog samma år av sjukdomen. Mer än 70 procent av dessa var barn under fem år. 

– Vi började med att vilja sätta fokus på det, säger Loke Asplund. Men sedan växte det och vi fokuserade även på mycket annat som Läkare Utan Gränser gör. Dels marknadsför vi deras arbete, dels samlar vi in pengar.

Redan nu har gruppen samlat in över 2 000 kronor.

– Och då har vi knappt börjat, säger Ebba. Vi passade på att ha insamling när vi hade öppet hus på Rodengymnasiet och det blev en bra start.

Om de inte blir av med alla ”gränslösa julklappar” under skolarbete tänker de skänka det som blir över till någon välgörenhetsorganisation.

Vill du stötta arbetet och skänka pengar kan man göra det via gruppens instagramkonto @engranslosjulklapp.

Där går det att swisha en valfri summa, säger Ebba.

Fakta

Läkare Utan Gränser är en oberoende medicinsk hjälporganisation som ger livräddande sjukvård till dem som behöver det mest – oavsett vem, oavsett var, oavsett varför. Läkare Utan Gränser eller Médecins Sans Frontières (MSF) startades 1971 i Paris av en grupp läkare och journalister. De ansåg att det behövdes en oberoende hjälporganisation som talade ut om övergrepp och missförhållanden, och satte människor före politik. Idag arbetar Läkare Utan Gränser i runt 70 länder runt om i världen.

Grunden i MSF:s humanitära arbete är att rädda liv och lindra lidandet bland människor som befinner sig i akuta kriser och därmed bidra till att de kan bygga upp sina liv och samhällen igen. 

I de länder där MSF arbetar har vanligtvis en eller flera av följande kriser inträffat eller pågår fortfarande; väpnade konflikterepidemierundernäringnaturkatastrofer eller bristande tillgång till sjukvård.

Källa: lakareutangranser.se

 

Pove Persson, text och foto


Vilda Börjesson, Hanna Ingerby, Leanda Björkvall, Ebba Westerlund, Livia Ensgård och Loke Asplund samlar tillsammans in pengar och uppmärksammar Läkare Utan Gränsers arbete. Ingår i gruppen gör också Ebba Lindberg, Tindra Zotterman, Emma Lundberg och Elsa Husman.)


Loke Asplund och Leanda Björkvall slår också in paket. Paket som kan innehålla både stort och smått.


Hanna Ingerby vid bordet där de färdiga julklapparna hamnar innan de ska säljas till förmån för Läkare Utan Gränser.


Ebba Westerlund och Vilda Börjesson och deras kompisar ägnar dagarna just nu åt att slå in paket.

Annons:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!