Ålänning dömd för grovt sjöfylleri

publicerad 13 november 2021
- av Daniel Rämsell

Norrtälje kommun: En finländsk medborgare blev förra veckan dömd till villkorlig dom och dagsböter för grovt sjöfylleri på svenskt territorialvatten. Mannen blåste 0,72 promille vid kustbevakningens alkoholkontroll.

En 57-årig finländsk medborgare blev i maj 2021 stoppad i Norrtälje kommun av Kustbevakningen som utförde fiskekontroller under den aktuella dagen. Kustbevakningen noterade att det låg en ölburk bredvid förarplatsen i den dömdes båt och föraren uppträdde alkoholpåverkat. Kustbevakningen bestämde sig då för att göra ett utandningsprov på båtföraren som visade sig ha 0,72 promille alkohol i blodet. Det är en mängd som enligt svensk lag är att bedöma som grovt sjöfylleri.

Drack öl från tidig morgon
57-åringen och en kamrat inledde en båttur tidigt på morgonen maj i år från Norra Åland, för att enligt honom själv sakta köra in på Svensk territorialvatten och fiska. Under båtfärden ska mannen ha druckit flertalet öl och tingsrätten har gjort bedömningen att åtminstone fyra av dessa öl ha varit när motorn var igång. Enligt Kustbevakningen skall mannen ha uttryckt att han drack den första ölen eventuellt så tidigt som vid 09:00 på morgonen. En uppgift som mannen under utredningen har hävdat att kustbevakningen fått om bakfoten.

Kände inte till reglerna i Sverige
57-åringen och dennes kamrat fiskade och försökte lägga ankar vid platsen där kustbevakningen konfronterade den dömde. Enligt 57-åringen var det dock en omöjlighet att lägga ankar vid platsen eftersom det var 80 meter djupt. Kamraterna bestämde sig då för att ligga kvar på platsen och driva tills dagen efter. Mannen har enligt uppgifter ur tingsrättens dom hävdat att han inte kände sig berusad när kustbevakningen anlände till platsen. Han har även hävdat att han inte kände till alkoholreglerna i Sverige, men att man i Finland får uppmäta så mycket som 1.0 promille i blodet när man framför ett fordon på vattnet.

Domen
57-åringen döms till villkorlig dom och dagsböter för grovt sjöfylleri. Han skall även erlägga sedvanlig avgift till brottsofferfonden om 800 kr.

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!