Fiskeförbud på gädda på platser i Roslagen

publicerad 13 april 2024
- av Daniel Rämsell
Sportfiskaren Robin Nero är positivt inställd till beslutet att flera platser i Stockholms län har nu fått fiskeförbud, främst för att freda beståndet av gädda och två av platserna ligger i Norrtälje kommun. FOTO: Arkivbild

Nya platser i Stockholms län har nu fått fiskeförbud, främst för att freda beståndet av gädda och två av platserna ligger i Norrtälje kommun.

I Stockholms skärgård har det tillkommit nio nya fredningsområden, varav tre har fiskeförbud under perioden 1 april–15 juni, ett under perioden 15 september–31 december och fem där fiskeförbud gäller året runt.

I Norrtälje kommun omfattar fiskeförbudet Tunholmssundet i Arholma med förbud 1 april-15 juni och Källviken/Fladen vid Blidö under perioden 1 april-15 juni.

– Jag tycker att det är bra för att det bidrar till ett bättre bestånd på sikt, säger sportfiskaren Robin Nero, om beslutet.

Åtgärderna syftar till att freda beståndet av främst gädda, som enligt Länstyrelsen är katastrofalt dåligt.

– Med de nya fredningsområdena är vårlekande fisk nu fredade från fiske i 62 vikar spridda runt om i skärgården. Det är åtgärder som vi tar till för att främst freda beståndet av gädda, som är katastrofalt dåligt, säger Henrik C Andersson, länsfiskekonsultent på Länsstyrelsen Stockholm. i ett pressmeddelande från Länsstyrelsen.

Trots att snaran nu alltså dras åt menar man emellertid att åtgärderna man nu vidtagit inte är tillräckliga och pekar samtidigt på andra problemområden som inverkar negativt på bestånden.

– Men det räcker naturligtvis inte. Det är frustrerande att det går så långsamt med utflyttningen av trålgränsen och att det storskaliga fiskets påverkan på skärgårdens ekosystem fortgår samtidigt som vi har stora problem med gråsäl och skarv som äter upp fisken, fortsätter han. Men man måste ändå kunna adressera en sak i taget, fortsätter han.

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!