Flaggan är på topp- Sverigefinländarnas dag firas

publicerad 24 februari 2022
- av Redaktionen
annons

NORRTÄLJE. Norrtälje kommun har 7 800 Sverigefinländare och sedan 2012 är 24 februari inskrivet i akademialmanackan som Sverigefinnarnas dag – idag hissas kommunen flaggan!

annons
annons

Sverigefinländarna är Sveriges största minoritetsgrupp med över 700 000 individer som har finsk bakgrund. Idag är alltså Sverigefinländarnas dag, 24 februari som är den finska folklivsforskaren Carl-Axel Gottlunds födelsedag (1796-1875). I början av 1800-talet utförde Gottlund forskningsexpeditioner till bland annat de svenska finnskogarna för att samla information om skogsfinnarnas traditioner, vardag och språk, varför hans födelsedag anses som en lämplig dag att fira på.

Norrtälje kommun är finskt förvaltningsområde sedan 2012, vilket innebär att kommunen bevakar Sverigefinnarnas rättigheter via bland annat samordnaren Sam Grandell. Dagen till ära hissar Norrtälje kommun den Sverigefinska flaggan vid kommunhuset och tipsar på deras hemsida om att göra en utflykt till den finska björken i Societetsparken, som har blivit något av en mötesplats för Norrtälje kommuns Sverigefinländare.

Lokal annonsör

FOTO: Petra Eklund

annonser
annonser