Frötuna Taxi & Buss AB: Passionen för busskörning, sport och lokalsamhället

Annonssamarbete

publicerad 14 oktober 2023
- av Roslagen Media Group AB
Adam och Affe i bussen.
ANNONS:

Frötuna Taxi & Buss AB har blivit mer än bara ett transportföretag i Roslagen. Genom Alf Petterssons ledning och med sonen Adam och Hustrun Carina vid sin sida, har företaget blivit en lokal symbol för passionen för busskörning, sport och gediget engagemang. Med rötter som sträcker sig tillbaka till 1960-talet, ger Alf och Adam oss en inblick i hur de kombinerar sina tre passioner.

När Alf Pettersson tog över Frötuna Taxi & Buss AB 2004, var det med en vision om att fokusera på bussverksamheten, trots att företagsnamnet skallrar om taxiverksamhet.
– Sedan vi tog över har det blivit mycket fler abonneringar av buss. Jag hade kört mycket buss själv, så det blev lättare att fokusera på det, säger Alf.

Vad är det bästa med att köra buss?
– Det bästa med att köra buss är att man får träffa så mycket nya människor och se så mycket olika platser. Jag älskar att köra buss. Jag skulle kunna köra buss dygnet runt om man fick göra det, berättar han och skrattar.

Adam, som förutom familjeföretagandet arbetar som bilförsäljare, ser fram emot att ta över företaget i framtiden och är inte främmande för att köra buss.

– När man arbetar med den här typen av verksamhet är det viktigt att man kan alla processer och kan hoppa in lite var som helst och då måste jag också kunna köra buss, förklarar han.

Adams entreprenörsanda går tillbaka till gymnasietiden då han drev Roslagens bästa UF-företag, där han tvättade bilar.

Det är inte bara busskörning och bilar som ligger Alf och Adam nära hjärtat. Sporten har en särskild plats i deras hjärtan.

– Vi brinner för sport, säger Alf, som nyligen körde BKVs damer till Åland. Jag har kört mycket idrott, så det betyder väldigt mycket för oss. Jag älskar och är engagerad i fotboll i såväl BKV som Rådmansö, fortsätter han. Alf beskriver en särkskuld glädje han känner när han kör sportlag:
– BKVs damer kom in i bussen och var glada och ropade: “Vad kul, det är Affe som kör”. Sådant är alltid fantastiskt att få höra och ett kvitto på att det man gör är bra, säger han.

ANNONS:

Adam instämmer:
– Det här är mer än bara ett jobb för pappa, det är hans passion och levnadssätt. Och sporten är en viktig del för oss båda, säger han.

Vidare förmedlar far och son att företagets hjärta ligger i Roslagen, där de samarbetar nära med bland andra lokala föreningar, idrottslag och PRO. Sistnämnda ringer under intervjun och vill lägga en beställning på en körning.

– Vi är folkets bussbolag, säger Adam. Alf tillägger:

-Vi vill vara bäst, trevligast och mest pålitliga. Det är den genuina bussglädjen som driver oss, fortsätter han.

-Vi vill värna om och gynna det lokala, eftersom vi själva bor i kommunen och nyttjar alla möjliga tjänster som finns. Vi småföretag behöver samarbeta tillsammans för Roslagsborna, säger Alf.

En av de tjänster som Frötuna Taxi & Buss AB erbjuder är transporter till och från Arlanda.
– Många bokar oss till och från Arlandaresor. Då vet man att man kommer fram i tid och slipper ställa bilen på Arlanda. Men man kan även ringa oss för bokningar för mindre sällskap, lite likt en taxi, säger Adam.

Trots utmaningar som pandemin och förlusten av vissa uppdrag, kunde företaget hålla sig flytande tack vare statligt stöd och en flexibel inställning.
– Det handlar om att vara väldigt flexibel för att vara konkurrenskraftig, säger Adam, men framförallt tror jag att det viktigaste är att man gillar det man håller på med och det gör vi, avslutar han.

Affe Pettersson och Adam Pettersson vid Kärleksudden. FOTO: Daniel Rämsell
ANNONS:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!

Ladda ner Allt om Norrtäljes mobilapp!