Hallstaviksdagen: En dag där lokal stolthet och gemenskap blomstrar

publicerad 31 augusti 2023
- av Redaktionen
ANNONS:

HALLSTAVIK. Hallstaviksdagen arrangerat av Häveröstiftelsen är en dag som firar allt som Hallstavik och Häveröbygden har att erbjuda. Evenemanget har vuxit i omfattning och betydelse sedan starten 2009. Carita Holmberg, som är med och arrangerar dagen delar med sig om evenemangets bakgrund, dess utveckling och dess betydelse för lokalsamhället.

Hallstavik är känt för Holmen och Rospiggarna men kanske en av de viktigaste aktiviteterna för orten och dess anda är Hallstaviksdagen som äger rum lördagen 2 september.

– Det är en dag av och för Hallstaviks- och Häveröbor där vi får uppleva allt bygden har att erbjuda. Föreningar, företag och organisationer samlas och presenterar sin verksamhet. Lokala artister på scenen, skördemarknad med lokalproducerad mat, lokala författare vid sina bokbord, ett myller av glädje och möten på centrumtorget. Här finns något för alla, stor som liten, säger Carita.

Carita, som blev involverad i Hallstaviksdagen för tio år sedan, beskriver evenemanget som en reaktion på den tidigare uppfattningen att det ”inte finns något i Hallstavik”. Men sedan dess har Hallstaviksdagen vuxit ännu mer.

– Det är betydligt fler som ställer ut nu, från lokala företag till författare. Antalet besökare har också ökat genom åren, förklarar Carita.

Men vad är det som gör Hallstaviksdagen så speciell?
Enligt Carita är det kombinationen av lokal talang, gemenskap och en chans för invånarna att upptäcka allt som finns i deras bygd.

ANNONS:

– Det kommer att finnas mycket för barn, hoppborg, ansiktsmålning, minibilar. Vi kommer att ha en hinderbana för käpphästar som Hallstaviks Ryttarförening ordnar. Även hos Roslagens Sparbank finns aktivitet för barn. För de som gillar bilar kommer en parkering vara full av häftiga motorfordon från en utställare. Vi har fått till en bra blandning av artister på scenen, de flesta lokala. Skördemarknaden har fler deltagare i år. Det blir mer av allt, säger Holmgren.

Men bortom festligheterna och aktiviteterna ligger en djupare betydelse. Hallstaviksdagen är inte bara en dag av firande, det är också en dag av återförening för tidigare Hallstaviksbor.

– Det är en mycket uppskattad dag. Och jag tror den hjälper till att lyfta Häveröbygden då många får upptäcka allt som finns här. Det har också blivit lite av en hemvändardag då många utflyttade gör ett besök och träffar gamla bekanta, avslutar hon.

VAR? Halltavik

NÄR? Lördag 2 september

FOTO: Häveröstiftelsen 

 

ANNONS:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!

Ladda ner Allt om Norrtäljes mobilapp!