Hamnkalaset i Norrtälje – en fest för hela familjen

publicerad 28 juli 2023
- av Daniel Rämsell

NORRTÄLJE. På lördag är det dags för Hamnkalaset, en festlig tradition som blivit en årligt höjdpunkt för Norrtäljeborna. Från hoppborgar till ansiktsmålning, från artister till gemenskap – det blir en dag för hela familjen.

Norrtälje Hamnkalas är mer än bara en fest. Det är en utomhusupplevelse fylld med roliga aktiviteter och underhållning, och framför allt, en fest för barnen. Tomas Johansson, Centrumutvecklare för Norrtälje Handelsstad, beskriver Hamnkalaset som ett “stort utomhuslekland” med allt från hoppborgar, gladiatorspel och vattenrutschbanor till ansiktsmålning, jonglering och såpbubbelshower.

Men det är inte bara lek och skoj som är i centrum för dagen. En stor scen med uppträdande under hela dagen erbjuder en mängd olika artister, med höjdpunkten klockan 15.00 när Kiana, känd från bland annat Melodifestivalen, kliver upp på scenen.
Festivalen, som började som ett place-making-projekt för stadsdelen Hamnen 2014, är ett resultat av ett samarbete mellan Norrtälje Handelsstad och Norrtälje kommun. Tomas Johansson berättar att båda organisationerna delar en gemensam syn på Hamnkalaset, vilket har bidragit till dess framgång över åren.

I år har arrangörerna valt att fokusera helt och hållet på barnen, vilket skiljer sig från föregående år när 2022 var ett jubileumsår med en större budget och ett gediget program som sträckte sig in på kvällen. Men trots budgetutmaningar, förväntas Hamnkalaset bli en lyckad underhållningsdag.
Hamnkalaset är inte bara till för att underhålla invånarna i Norrtälje, utan spelar också en viktig roll i att främja Norrtälje som en destinationsort. Johansson tror att evenemanget kommer gynna de lokala företagen genom att locka besökare.

– Det är en helg då de flesta har semester och om Hamnkalaset får folk att lämna sommarstugan eller andra städer, så öppnar det dörrar till att förstå Norrtäljes skönhet och då kanske bli Norrtäljebo på heltid, säger Johansson.

Så, vad kan vi förvänta oss av Hamnkalaset i år?
– Alltid höga förväntningar, säger Johansson. Vi hoppas att barnen får en kanonbra dag, avslutar han.

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!