Häst från Väddö tvåa i Världscupen

publicerad 21 november 2021
- av Redaktionen

VÄDDÖ Hästen Markan Cosmopolit är född på Väddö hos hästuppfödaren Sören Savgren.
Idag rids hästen av stjärnryttaren Jens Fredricson och ekipaget ligger nu på andra plats i världscupen i hästhoppning.

På världscuppremiären i Oslo 17 oktober kom ekipaget trea. Två veckor senare kom de tvåa i Jönköpings Gran Prix och nu 7 november kom de femma i Verona i Italien. Dessa resultat gör att de nu ligger tvåa i världscupen i hoppning.

Markan Cosmopolit, ”Cosmo” efter hingsten Cohiba, undan stoet Olida, såg dagens ljus i juni 2011 i Västernäs på Väddö hemma hos Sören Savgren.

Lokal annonsör

Sören Savgren föder upp den svenska varmblodshästen i liten skala och hans ston har levererat många fina avkommor genom åren.

– Jag är så glad att det är Jens Fredricson som tävlar hästen, säger Sören med eftertryck. Jens har inte skyndat på hästen utan väntat tills den är kapabel till det den ska göra..

Sören berömmer Jens känsla för hästar och menar att Jens ödmjukhet gör att hästen litar på honom som ryttare.

Hästar är Sörens levebröd, men har lämnat över inridningen till två duktiga ryttare, Stephanie Pedersen och Viktoria Logård.

Lokal annonsör

– Jag har kommit upp i den åldern då jag kan gå sönder om jag blir avslängd skrattar han, men vidhåller bestämt att han aldrig kommer sluta helt med hästar.

Markan Cosmopolit såldes till ridskolan på Strömsholm tillsammans med sin bror Phinemang.

Jens Fredricson red  hästen på Breeders i Falsterbo som 5- åring, men eftersom hästen hade lite nerv passade han aldrig som ridskolehäst utan såldes till Markan på Strömsholm och hamnade i träning hos Jens Fredricson på heltid.

Jens utbildade hästen och såg inte där och då att det var en blivande stjärna.

– Sånt sitter på insidan och kom fram efter hand. Han var en charmig häst,men också en känslig individ, säger Jens.

”Cosmo” tycker att det är kul att tävla och presterar som bäst när det gäller, säger Jens och berättar att hästen tycker om att känna sig viktig. Som tävlingshäst har han utvecklat sig mycket och har stor kapacitet. En av hans fördelar på hoppbanan är att han har bra frambensteknik.

– Han har bara fördelar. Han har inga nackdelar, ler Jens och det märks att han hyser stor kärlek och respekt för sin tävlingspartner.

Vidare berättar Jens att ”Cosmo” är otroligt social. Han är världens snällaste häst. Jens barn på 7år och 4 år får göra vad de vill med hästen som aldrig skulle drömma om att bitas eller sparkas.

– Han kan vara lite reserverad mot folk som kommer fram. Står du bara still och låter honom gå fram, så buffar han på dig när det är ok att klappa honom. Då är han väldigt gosig, säger Jens.

Vad är det då som gör att det går så bra för paret på tävlingsbanorna?

Jens funderar och säger att det är svårt att svara på, men en stor del är att hästen har fina sportegenskaper. Har hög kapacitet och är reaktionssnabb.

Jens har tränat mycket grunddressyr som gjort att hästen har blivit gymnastisk och stark.

– Han har en fin galopp. En häst med så stora gångarter kan lätt bli långsam, men han är smidig.

Att tävla på hög nivå är en kraftansträngning för både häst och ryttare, vad är då hemligheten för att få en häst att hålla länge som tävlingshäst.

– Återhämtning, säger Jens och menar för både hästen och ryttaren. ”Cosmo” har en stor gräshage som han får gå i varje gång han kommer hem från tävling. Där får han gå tills han är pigg.

I början tog det 10 dagar innan Jens märkte på hästen att han återhämtat sig. I dag tar det tre till fyra dagar så är han pigg igen och springer med svansen i vädret i hagen.

Det är viktigt att vila hästen i bra form igen. Ett bra grundarbete i dressyr, som är bra grund i all ridning, oavsett disciplin så att hästen bär upp sig på rätt sätt ger också hållbarhet och bra tävlingsresultat.

Maria Stenudd
Mitt Roslagen