Hunden Åke sprider glädje och trygghet för barn på förskola i Norrtälje

publicerad 14 november 2023
- av Redaktionen
Liisa med förskolehunden Åke som är en 2,5-årig blandras mellan pudel, malteser, yorkshire terrier, jack russell.

Förskolan Paletten i Norrtälje har tagit emot en ovanlig men mycket uppskattad gäst – Åke, en 2,5-årig blandrashund i träning för att bli en social tjänstehund. Åke bidrar till en lugnare och tryggare miljö för barnen.

På förskolan Paletten i Norrtälje har barnen fått en ovanlig men mycket uppskattad ny vän. Åke är en charmig blandrashund, och är i mitten av sin utbildning till att bli en “social tjänstehund” och redan nu gör han skillnad i barnens vardag.

– Syftet är att vi ska kunna fånga upp barn som av olika anledningar har svårt med olika situationer och att koncentrera sig. Det är även bra för den psykiska hälsan, han bidrar med ett lugn så att barn som exempelvis har ångestproblematik enklare kan känna glädje och ta till sig av undervisningen, säger Liisa Bernadt som är biträdande rektor på Norrtälje västra förskoleområde, i ett pressmeddelande.

Lokal annonsör

– Framför allt ska han sprida glädje, motivation, lugn och trygghet hos barnen, fortsätter Liisa.

Åkes utbildning inkluderar även alternativ kommunikation. Han behärskar grundläggande TAKK-tecken (tecken som alternativ och kompletterande kommunikation), vilket gör det möjligt för honom att interagera även med ickeverbala barn.

Att integrera en hund i förskolans miljö kräver dock noggrann planering och anpassning. Liisa förklarar att Åke genomgått lämplighetstest och att det finns strikta rutiner för att hantera allergier, hundrädslor samt att upprätthålla en god hygien.

Effekterna av Åkes närvaro på Paletten är redan märkbara. Barnen visar tecken på ökat lugn och trygghet, något som Liisa och övrig personal ser som en ovärderlig tillgång i det pedagogiska arbetet.

Lokal annonsör

– De får ett lugn och trygghet, avslutar Liisa.