Johannesbergs slott totalrenoverar: “Det finns något för alla”

publicerad 4 mars 2023
- av Daniel Rämsell

JOHANNESBERG. Johannesbergs slott fick nya ägare under pandemin och har sedan dess satsat stort på inte minst den privata marknaden. – Vi brukar kalla Johannesbergs slott för “Möjlighetens slott”. Vi vill att det skall finnas något för alla. Den som inte vill gå på Yoga, kan spela Padel, golf eller koppla av i vår fantastiska spaanläggning, säger Pernilla Thor, VD för Johannesberg slott.

Johannesbergs slott med anor från 1100-talet fick nya ägare under våren 2020. Från att tidigare i huvudsak ägna sig åt konferensverksamhet har de nya ägarna satsat på att kombinera nytta med välbefinnande, nöje och retreat.

– Jag hade tidigare varit konferensgäst på slottet. Tidigare var Johannesbergs slott och verksamheten som bedrevs här uteslutande konferensverksamhet. Vi såg stor potential och ville drömma större. Förutom konferens ville vi även satsa på privatmarknaden och på så sätt kunna kombinera det med vad man kallar för “bleasure” – business och leasure. Vi har även ett nära samarbete med golfklubben, som är en viktig del av vår verksamhet, säger Pernilla.

På lite drygt två har omfattande renoveringar gjorts på slottet. Bland annat har man låtit bygga två stycken utomhuspooler, padelbana och yogasal, byggt en svit och tre nya familjerum samt renoverat sex stycken konferenslokaler. Men det är helhetsupplevelsen på slottet som fått en tydlig röd tråd, där fokus ligger på välmående.

– Visionen med Johannesbergs är ett lifestyle-koncept, där det skall finnas en röd tråd i allt vi gör. Vi vill kunna inspirera till att människor ska göra bra val och att må bra. Kosten är en hjärtefråga för oss och skall ge energi till kropp och själ, säger hon.

Även om omfattande renoveringar har gjorts de senaste två åren, så betyder historiken kring slottet och dess ägor mycket för de nya ägarna.

– Vi har renoverat från golv till tak men det har varit väldigt viktigt för oss att bevara slottets identitet och dess fantastiska historia. Vi har alltså renoverat varsamt. Just historiken betyder mycket för upplevelsen hos oss, säger Pernilla.

Slottets historik har över tusen år på nacken och många generationer har kunnat åtnjuta dess skönhet, vilket Pernilla upplever att besökarna är väldigt intresserade av.

– Vi håller just nu på att planera för historiska rundvandringar med tanke på de långa anrika historiken kring slottet och dess omgivningen och vi märker att många är intresserade av just detta, säger VDn.

I slutet av 1980-talet, framfördes idéer till tidigare ägare av slottet om att anlägga en golfbana på Johannesberg. Donald Steel, en av de mest kända golfarkitekterna anlitades och 1991 kunde Johannesberg Golf invigas. På den tiden var golfanläggningen en del av Konferensanläggningen. I samband med 90-talskrisen separerades emellertid verksamheterna från varandra. Nu, över 30 år senare lever golfen och Johannesbergs slott åter i symbios med varandra.

– Bara golfanläggningen är en intressant och viktig historia i sig. Johannesberg Golf och vi är enhet och jobbar väldigt nära varandra, säger Thor.

Ytterligare historia skapades under 2018 när fredsprocessen i inbördeskriget i Jemen inleddes på Johannesbergs slott.

– Vi brukar kalla Johannesberg för “Möjlighetens slott” Det finns något för alla. Den som inte vill yoga, kan spela exempelvis padel eller golf. Det är fantastiskt att slottet även kunnat vara värdar för fredssamtalen i Jemen och på såsätt bidra till en bättre värld, avslutar Pernilla Thor.

FOTO: Thim Thor

 Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!