Konsten att undgå uppmärksamhet: guldtacka värd över 70 000 kronor låg oupptäckt i ån under utställningen “konst i ån”.

publicerad 10 augusti 2023
- av Redaktionen

I ett djärvt försök att kritisera den ofta ouppmärksammade konsten har Nicklas Salmin och Albert Bergström under sommaren placerat en guldtacka i ån. – Många konstverk är som guldet, oupptäckta skatter som väntar på att uppskattas, säger Nicklas Salmin.

Det som började som en spontan idé växte snabbt till en väl genomtänkt installation. Duon ville tillsammans utmana konventionerna kring hur konst upplevs. För dem handlade det inte bara om en dyrbar skatt gömd på en offentlig plats, utan om en påminnelse om konstens ofta bortglömda värde.
– I vårt samhälle blir så mycket konst oupptäckt. Det är resursslöseri, kommenterar Salmin och fortsätter. – Vi hoppades att genom att gömma en fysisk skatt skulle vi kunna belysa hur mycket kulturell skatt som ofta går förbisett.

Han menar att konst borde vara mer tillgänglig och engagerande för alla.
– Genom detta konstverk hoppas vi att människor kommer att förstå att konstens värde inte ligger i dess prislapp, utan i upplevelsen, sökandet och upptäckten, säger Nicklas.

Hur kom ni på idén?
– Jag kontaktade Albert och sade att jag har en galen ide och du är den enda jag känner som är galen nog att ställa upp, avslutar Nicklas Salmin.

Albert Bergström, som är en välkänd företagare i familjeföretaget “Bergströms Ur & Guld” är inte helt obekant med varken guld eller smycken. Han ser detta som en möjlighet att förnya folks förhållningssätt till konst.
– Denna konstinstallation är inte bara en skattjakt; den tjänar också som en metafor för den outnyttjade potentialen hos de otaliga konstverk som ofta förbises av allmänheten, säger Albert.

Konstinstallationen är bara delvis över. Albert Bergström har tillsammans med Imperietprofilen Per Evhammar, som en fortsättning på konstverket, utarbetat en skattjakt där en dold skatt väntar på att upptäckas någonstans i Norrtälje stad.
– I dagens digitala tidsålder vill vi kombinera det bästa av två världar – den fysiska jakten på en skatt och den digitala spänningen med ledtrådar på sociala medier, säger Albert Bergström.

Medan jakten säkerligen kommer att få Norrtäljeinvånarna att spana efter ledtrådar och spekulera om skattens läge, hoppas duon också att den kan inspirera en djupare form av reflektion.
– Vem vet, kanske kommer någon att hitta skatten, eller kanske upptäcker de en annan värdefull insikt. I slutändan är det vad konsten och livet handlar om, avslutar Nicklas Salmin.


Guldtackan


Nicklas Salmin, Per Evhammar och Albert Bergström


Albert Bergström ska hämta tackan i ån


Albert Bergström hämtar guldtackan


Albert Bergström hämtar tackan i ån


Nicklas Salmin hjälper Albert Bergström upp ur ån


Albert ger guldtackan till Nicklas


Albert Bergström


Nicklas Salmin


Albert Bergström har precis kommit ut ur ån


Albert Bergström


Guldtackan som precis tagits upp från ån


Per Evhammar

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!