En färsk undersökning visar att ungdomar i Norrtäljes användning av alkohol och droger förblir på låga nivåer. Detta framkommer i den så kallade Stockholmsenkäten, som kommunen genomför vartannat år för att kartlägga levnadsvanor, hälsa och livsvillkor bland skolelever.
Det var under våren som eleverna i årskurs 7 och 9 samt årskurs 2 på gymnasiet besvarade enkäten, som ger en bild av ungdomars vanor och välmående. Resultaten används för att identifiera trender och utmaningar, och för att stärka kommunens förebyggande arbete.
Therese Apelgren, brottsförebyggande samordnare på Norrtälje kommun, lyfter fram att undersökningen ger både en nulägesbild och möjlighet att analysera förändringar över tid. Användningen av traditionella tobaksprodukter och alkohol ligger på fortsatt låga nivåer.
– Resultaten i Stockholmsenkäten ger både en nulägesbild och trender över tid i viktiga frågor när det gäller ungas hälsa och vanor. Resultaten analyseras och används sedan vidare i kommunens främjande och förebyggande arbete, säger Therese Apelgren, brottsförebyggande samordnare på Norrtälje kommun, i ett pressmeddelande.
E-cigaretter och vitt snus blir allt vanligare bland ungdomar. Kommunens folkhälsostrateg Sofie Ahlholm uttrycker oro över att användningen av vitt snus ökat markant bland unga sedan produkten introducerades på marknaden.
– Sedan det vita snuset gjorde sin entré på marknaden så har vi gått från 0 procent användning till idag 30 procent användning hos några målgrupper inom bara några år. Här har vi en utmaning som vi behöver möta på flera olika sätt – både genom informationsspridning, tillsyn och ett gemensamt kraftsamlande. Idag har vi inte bara en produkt utan ett flertal produkter som innehåller nikotin, vilket är ett starkt beroendeframkallande ämne för barn och unga säger Sofie Ahlholm, folkhälsostrateg på Norrtälje kommun.
Samtidigt visar undersökningen att flickor i Norrtälje i större utsträckning än pojkar upplever otrygghet och är mer utsatta för våld och sexualbrott. Enkäten visar även att flickor i kommunen generellt mår sämre än pojkar.
– Enkäten visar också att flickor i Norrtälje mår något sämre, både i jämförelse med övriga länet och över tid. 20% av alla flickor i årskurs 2 på gymnasiet svarar att dom någon gång varit rädda för att bli utsatta för våld av en partner, säger LivEllen Hellstrand, Samordnare barn och ungas psykiska hälsa på Norrtälje kommun.
Utöver hälsa och välbefinnande har enkäten även undersökt ungdomarnas skärmtid. Resultaten visar att allt fler ungdomar spenderar över tre timmar per dag framför skärmen.
Undersökningen besvarades av totalt 1 188 elever i Norrtälje kommun, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 78 procent.