Lät hundvalp och katter bo i misär -avföring och urin på golvet

publicerad 8 januari 2022
- av Redaktionen
annons

NORRTÄLJE KOMMUN. En kvinna från Norrtälje kommun dömdes i december till dagsböter för brott mot djurskyddslagen – överfylld kattlåda, smutsiga matskålar och avföring på golvet.

annons
annons

I oktober 2020 genomförde Länsstyrelsen en djurskyddskontroll hemma hos en 67-årig kvinna i Norrtälje kommun. Vid kontrollen kunde man konstatera att hemmiljön för en hundvalp och fem katter var mycket eftersatt. Bland annat skall det enligt uppgifter ur tingsrättens dom varit såväl avföring som smuts och urin på golvet. 

Skyllde på hundvalp
Vid inspektionen noterade Länsstyrelsen bland annat att en överfylld kattlåda med avföring och urin samt mycket liten mängd kattströ. Invid kattlådan och andra delar av golvet var det urinmisstänkta pölar. Kvinnan har enligt domen uppgett att hon var ledsen att hon inte gjort rent kattlådan innan Länsstyrelsen gjorde sin kontroll och att eftersom hon har fem katter blir kattlådan lätt full. Vidare förklarar 67-åringen att urinen invid kattlådan lika gärna kan komma från hundvalpen som kissat på golvet. 

Det luktade stark ammoniak i bostaden
Förutom urin och avföring fanns det även tecken på spyor från katt och det luktade ammoniak i hela bostaden. Länsstyrelsen gjorde även bedömningen att hela bostadsutrymmet var i starkt behov av rengöring och att katterna inte hade rena foderskålar.

Farligt utrymme för hundvalpen
Vidare noterade Länsstyrelsen att hundvalpen utsatts för risk vid bilfärd, eftersom transportburen som hunden transporterats i hade en oskyddad stålpinne som den lätt kunde få i ögat eller munnen. Kvinnan har förklarat att hunden inte skadats av buren och att det inte alls fanns stor risk för skada för valpen. Vidare förklarade hon att hon i samband med kontrollen var i färd med att byta ut buren och skall dagen efter tittat efter en ny. 

Domen
67-åringen döms till dagsböter för brott mot djurskyddslagen. Hon skall även betala lagstadgat avgift om 800 kr till brottsofferfonden eftersom fängelse finns i straffskalan för brottet hon gjort sig skyldig till. 

Redaktionen
Allt om Norrtälje

annonser
annonser

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!