Missbrukande läkare från Norrtälje förlorar sin legitimation

publicerad 13 december 2023
- av Nicklas Salmin
Det var efter anmälningar från apotek och sjukhus så sent som hösten 2021, som Norrtäljeläkaren nu förlorat sin yrkeslegitimation.
ANNONS:

En läkare från Norrtälje kommun har blivit av med sin läkarlegitimation efter att det uppdagats avseende omfattande och upprepat missbruk. Händelsen, kom till IVOs kännedom under 2021 och har lett till ett beslut från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) om att dra in läkarens yrkeslegitimation.

Det var efter anmälningar från apotek och sjukhus så sent som hösten 2021, som Norrtäljeläkaren nu förlorat sin yrkeslegitimation. Anledningen lär vara ett omfattande missbruk och sjukdom, vilket fått konsekvenser för läkarens förmåga att utföra sitt yrke.

IVO inledde en granskning av fallet och upptäckte att läkaren tidigare hade blivit föremål för en treårig prövotid som startade 2017, på grund av alkoholberoende och psykisk ohälsa. Prövotiden var också kopplad till ett löfte om att genomgå behandling för att bli nykter.

ANNONS:

Trots detta, har läkaren inte lyckats hålla sig nykter. IVO tog ärendet vidare till HSAN, som nu alltså har beslutat att dra in läkarens legitimation, vilket Norrtelje Tidning rapporterat om tidigare. 

Vid IVOs granskning framkom det att läkaren inte haft någon anställning under de senaste sex åren på grund av sin sjukdom och missbruk. Läkaren har erkänt att han skrivit ut narkotikaklassade läkemedel till sig själv under perioder av återfall.

ANNONS:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!

Ladda ner Allt om Norrtäljes mobilapp!