Mobil psykiatri på Norrtälje sjukhus testas

publicerad 5 december 2023
- av Nicklas Salmin
Foto: Tiohundra
För att öka tillgängligheten för psykiatrisk vård, lanserar psykiatri- och beroendemottagningen vid Tiohundra ett mobilt team stationerat på akutmottagning vid Norrtälje sjukhus.
Annons:

För att öka tillgängligheten för psykiatrisk vård, lanserar psykiatri- och beroendemottagningen vid Tiohundra ett mobilt team stationerat på akutmottagning vid Norrtälje sjukhus.

Det är på Norrtälje sjukhus man introducerar ett mobilt psykiatriteam vid akutmottagningen. Den nya metoden syftar till att ge snabbare och mer effektiv vård för patienter med psykiska problem. Teamet, som inkluderar specialistsjuksköterskorna Katerina Karlsson och Catharina Terelius samt enhetschef Charlotta Munck, kommer att vara tillgängligt för rådgivning, bedömning och i vissa fall även hembesök.

– Vi vet att många patienter med psykiska problem av olika grad besöker akutmottagningen, ofta på helgerna. Det kan till exempel handla om självskadebeteende eller svår ångest. Genom att finnas tillgängliga för rådgivning och bedömning är det vår förhoppning att några patienter ska slippa uppsöka den psykiatriska akutmottagningen i Stockholm, när vi kan finnas till hands för dem på hemmaplan, säger Charlotta Munck, i ett pressmeddelande från Norrtälje sjukhus.

Katerina Karlsson, som har mångårig erfarenhet inom psykiatrisk slutenvård, understryker vikten av att minska antalet vårdkontakter för patienter. Tiohundra menar att ökad tillgänglighet till psykiatrisk vård kan leda till minskat behov av slutenvård, vilket inte bara kan höja patienters livskvalitet utan även vara ekonomiskt fördelaktigt för samhället.

– Vi kan träffa patienter på akutmottagningen, om det finns behov av att göra en bedömning på plats. Det gäller oavsett om man har en pågående kontakt med psykiatrin eller inte. Vi kommer dessutom att kunna stötta vårdpersonal med vår specialistkompetens, genom att ge råd på telefon. Vi kommer även att kunna ringa upp patienter som kontaktat vår råd- och stödtelefon, säger Catharina Terelius.

– Med psykiatrin på plats hos oss höjer vi den medicinska kompetensen på akutmottagningen ytterligare. Jag ser fram emot att fortsätta utveckla det fina samarbete vi redan har med psykiatrin i Tiohundra, säger Catarina Pommer, sjukhuschef och verksamhetschef på akutmottagningen.

Det nya arbetssättet görs i samarbete med Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje.

Annons:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!