Musikläraren från Rådmansö debuterar med gripande roman – en skildring av flykt från det som förgör

publicerad 13 maj 2024
- av Daniel Rämsell
Åsa Norrby från Rådmansö, släpper sin debutroman "Du kommer aldrig undan", en berättelse som drar paralleller till hennes egna livserfarenheter från det tidiga 1990-talet. FOTO: Privat

Åsa Norrby från Rådmansö, släpper sin debutroman “Du kommer aldrig undan”, en berättelse som drar paralleller till hennes egna livserfarenheter från det tidiga 1990-talet. Romanen utforskar teman kring psykisk terror och moderskapets prövningar och visar en kvinnas kamp för att återta kontrollen över sitt liv. 

Åsa Norrby, före detta musikpedagog och nu författare från Rådmansö, har lanserat sin första roman “Du kommer aldrig undan”. Boken är inspirerad av verkliga händelser.

– Romanen baseras på egenupplevda erfarenheter. Flödet mellan fakta och fiktion varierar och är porös, berättar Åsa Norrby. Hon beskriver hur hon använder fiktiva element och personer för att framställa en kraftfull historia som ändå behåller sina rötter i verkliga händelser.

Romanens huvudperson, Kerstin, står inför en omskakande verklighet när hon inser att hennes relation är destruktiv. Norrby skildrar detaljerat hur Kerstin navigerar genom sin emotionella resa.

– Om du är utsatt, förminskad och befinner dig längst ned i det svarta, finns det vägar ut. Vägar som till en början inte syns eller ens verkar existera. Det svåra i att aldrig ge upp och våga lita på sig själv. Att släppa hatet för att bli fri, berättar Norrby om sin karaktärs resa.

Åsa Norrbys bakgrund inom musik och pedagogik har också haft ett djupt inflytande på hennes skrivande, särskilt när det gäller att skapa emotionellt laddade scener.

– Med hjälp av musiken har jag upplevt stora steg i människors liv, dramatiska upplevelser och nya vägval. Musik kan verkligen vara smärtsamt vacker, ta tag och framkalla minnen. Det går alltid att samtala om och bygga berättelser kring, säger hon. Norrby använder sin erfarenhet för att förmedla djupa känslor och dramatiska ögonblick.

Hur gick processen från att bara vara en idé till att bli en färdig bok? 

– Jag bestämde mig bara en dag. “Nu är det dags”. Ibland skrev jag hela dagar. Det tog cirka ett år innan jag skickade iväg min text till testläsare och på den vägen är det. Min man Anders som har trott på min förmåga, hjälpt till att frigöra tid och enträget lyssnat och diskuterat, har varit viktig i processen, berättar hon.

Boken ges ut av Visto förlag och responsen på Norrbys debut har varit positiv från alla håll och kanter.

– Responsen har varit oerhört betydelsefull, speciellt när jag vet att det är vana läsare, författare och andra professionella som tar till sig min text. Men även från dem som bara läst prologen och gett mig feedback, säger Åsa Norrby.

Vilka har varit de största utmaningarna? 
– Utmaningarna har varit många men jag har aldrig tvekat eller lagt ned projektet utan arbetat målmedvetet och det där med skrivkramp har jag inte upplevt.

Vad hoppas du kunna förmedla med din roman? 

– Jag hoppas kunna beröra så många som möjligt med min bok, inte minst kvinnor som är i en liknande situation, avslutar Åsa Norrby.

Faktaruta Åsa Norrbys debutroman "Du kommer aldrig undan"

Tre tips till någon som vill göra samma resa som du?

- Vill du skriva? Ta dig själv på allvar.  Skriv det som kommer till dig.  Försök att vara så nära texten du bara kan även om det är svårt. Om du har behov av hjälp så finns det hur mycket som helst att läsa i bokform eller på nätet. Sök, var nyfiken och ta det du behöver för just din process. Skrattar du när du skriver, behåll det. Gråter du, gör detsamma. Det är du som äger din text och ingen kan ta den ifrån dig. När du är mogen, låt någon läsa som du litar på.

Här kan man köpa boken 

Länk till Åsa Norrbys hemsida:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!