Annons

Musikläraren från Rådmansö debuterar med gripande roman – en skildring av flykt från det som förgör

publicerad 13 maj 2024
- av Daniel Rämsell
Åsa Norrby från Rådmansö, släpper sin debutroman "Du kommer aldrig undan", en berättelse som drar paralleller till hennes egna livserfarenheter från det tidiga 1990-talet. FOTO: Privat

Åsa Norrby från Rådmansö, släpper sin debutroman “Du kommer aldrig undan”, en berättelse som drar paralleller till hennes egna livserfarenheter från det tidiga 1990-talet. Romanen utforskar teman kring psykisk terror och moderskapets prövningar och visar en kvinnas kamp för att återta kontrollen över sitt liv. 

Åsa Norrby, före detta musikpedagog och nu författare från Rådmansö, har lanserat sin första roman “Du kommer aldrig undan”. Boken är inspirerad av verkliga händelser.

Annons

– Romanen baseras på egenupplevda erfarenheter. Flödet mellan fakta och fiktion varierar och är porös, berättar Åsa Norrby. Hon beskriver hur hon använder fiktiva element och personer för att framställa en kraftfull historia som ändå behåller sina rötter i verkliga händelser.

Romanens huvudperson, Kerstin, står inför en omskakande verklighet när hon inser att hennes relation är destruktiv. Norrby skildrar detaljerat hur Kerstin navigerar genom sin emotionella resa.

– Om du är utsatt, förminskad och befinner dig längst ned i det svarta, finns det vägar ut. Vägar som till en början inte syns eller ens verkar existera. Det svåra i att aldrig ge upp och våga lita på sig själv. Att släppa hatet för att bli fri, berättar Norrby om sin karaktärs resa.

Åsa Norrbys bakgrund inom musik och pedagogik har också haft ett djupt inflytande på hennes skrivande, särskilt när det gäller att skapa emotionellt laddade scener.

– Med hjälp av musiken har jag upplevt stora steg i människors liv, dramatiska upplevelser och nya vägval. Musik kan verkligen vara smärtsamt vacker, ta tag och framkalla minnen. Det går alltid att samtala om och bygga berättelser kring, säger hon. Norrby använder sin erfarenhet för att förmedla djupa känslor och dramatiska ögonblick.

Hur gick processen från att bara vara en idé till att bli en färdig bok? 

– Jag bestämde mig bara en dag. “Nu är det dags”. Ibland skrev jag hela dagar. Det tog cirka ett år innan jag skickade iväg min text till testläsare och på den vägen är det. Min man Anders som har trott på min förmåga, hjälpt till att frigöra tid och enträget lyssnat och diskuterat, har varit viktig i processen, berättar hon.

Boken ges ut av Visto förlag och responsen på Norrbys debut har varit positiv från alla håll och kanter.

– Responsen har varit oerhört betydelsefull, speciellt när jag vet att det är vana läsare, författare och andra professionella som tar till sig min text. Men även från dem som bara läst prologen och gett mig feedback, säger Åsa Norrby.

Vilka har varit de största utmaningarna? 
– Utmaningarna har varit många men jag har aldrig tvekat eller lagt ned projektet utan arbetat målmedvetet och det där med skrivkramp har jag inte upplevt.

Vad hoppas du kunna förmedla med din roman? 

– Jag hoppas kunna beröra så många som möjligt med min bok, inte minst kvinnor som är i en liknande situation, avslutar Åsa Norrby.

Faktaruta Åsa Norrbys debutroman "Du kommer aldrig undan"

Tre tips till någon som vill göra samma resa som du?

- Vill du skriva? Ta dig själv på allvar.  Skriv det som kommer till dig.  Försök att vara så nära texten du bara kan även om det är svårt. Om du har behov av hjälp så finns det hur mycket som helst att läsa i bokform eller på nätet. Sök, var nyfiken och ta det du behöver för just din process. Skrattar du när du skriver, behåll det. Gråter du, gör detsamma. Det är du som äger din text och ingen kan ta den ifrån dig. När du är mogen, låt någon läsa som du litar på.

Här kan man köpa boken 

Länk till Åsa Norrbys hemsida:

Annons

Höga betyg för äldreomsorgen i Norrtälje

publicerad Igår 6:00
- av Daniel Rämsell
Enligt Socialstyrelsens senaste undersökning får äldreomsorgen i Norrtälje kommun fortsatt höga betyg.

Enligt Socialstyrelsens senaste undersökning får äldreomsorgen i Norrtälje kommun fortsatt höga betyg.

Totalt uppger 88 procent av hemtjänstkunderna och 83 procent av boende på äldreboenden att de är nöjda med omsorgen. Detta överträffar såväl rikssnittet som resultaten för Stockholms län.

Bemötande, trygghet och förtroende är områden där Norrtälje presterar särskilt väl.

– De höga omdömena bekräftar att vi erbjuder en äldreomsorg som är trygg och håller en hög standard. Vi är stolta över de positiva resultaten och ser nu framåt med fokus på att fortsätta utveckla och säkra kvaliteten på lång sikt för en god och nära vård och omsorg, säger Hanna Stymne Bratt (S), ordförande i direktionen för Sjukvård och omsorg i Norrtälje, i ett pressmeddelande.

Undersökningen har även utvärderat nya områden som personalens språkkunskaper och kompetens. Resultaten visar att äldre generellt är nöjda med personalens språkliga förmåga och relevanta kunskaper. Samtidigt framgår att det råder en brist på undersköterskor inom omsorgen. För att möta detta satsar Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) på kompetensutveckling och validering för att stärka yrkeskategorin och säkerställa kvaliteten på lång sikt.

– Resultaten i årets undersökning är mycket positiva, men vi nöjer oss så klart inte med det. Arbetet med att utveckla äldreomsorgen fortsätter. Det är viktigt för mig att de äldre känner sig trygga och får en omsorg av hög kvalitet. Att lösa kompetensbristen är en viktig del i detta, och med satsningar på validering och utbildning tar vi steg mot en hållbar omsorg som fungerar även på lång sikt, säger Hans Andersson (L), vice ordförande i direktionen för Sjukvård och omsorg i Norrtälje.

Undersökningen genomförs årligen av Socialstyrelsen och syftar till att kartlägga de äldres upplevelse av äldreomsorgen och används som underlag för utveckling och förbättring. Deltagarna utgörs av personer över 65 år som vid årets slut 2023 hade hemtjänst eller bodde på ett särskilt boende för äldre.

Annons
Annons

Jimmie Åkesson (SD) på studiebesök på Norrtäljeanstalten

publicerad Igår 5:00
- av Daniel Rämsell
På onsdagen var Sverigedemokraternas ledamöter från Justitieutskottet på studiebesök på Norrtäljeanstalten. FOTO: Pressbild

På onsdagen var Sverigedemokraternas ledamöter från Justitieutskottet på studiebesök på Norrtäljeanstalten. – Det är jättebra att representanter från Justitieutskottet kommer ut till anstalterna för att se hur vi har det, säger Magnus Jönsson, anstaltschef på Norrtäljeanstalten.

Det var under ett två timmar långt studiebesök som Jimmie Åkesson (SD) och några av Sverigedemokraternas ledamöter i Justitieutskottet fick insyn i verksamheten på Norrtäljeanstalten. Representanterna fick en rundvandring av anstaltens ledning.

– Det är jättebra att representanter från Justitieutskottet kommer ut till anstalterna för att se hur vi har det. Vi presenterade anstalten, nuläget och de utmaningar som vi har, säger Magnus Jönsson, anstaltschef på Norrtäljeanstalten.

Vilka är de största utmaningarna ni har på anstalten i nuläget?

– Generellt i Kriminalvården, så är det beläggningsläget och platserna. Vi behöver fler platser, säger Magnus Jönsson.

Hur ansträngt är det på Norrtäljeanstalten?

 

Magnus Jönsson, anstaltschef på Norrtäljeanstalten tog emot SD:s representanter från Justitieutskottet. FOTO: Privat

– Vi har de platser vi har. Vi har fullbelagt och antalet intagna kommer att stiga och det är det som är utmaningen, säger han.

Efter besöket på Norrtäljeanstalten lyfte Sverigedemokraterna, med partiledaren Jimmie Åkesson i spetsen, fram sin kriminalpolitik som en av partiets prioriterade frågor.

”Sverigedemokraterna ligger i yttersta framkant när det gäller kriminalpolitiken och förståelsen för Sveriges enorma problem. Det är Sverigedemokraternas politik som ser till att fler brottslingar, och under längre tid, hamnar där de hör hemma – bakom lås och bom. Det är av största vikt att vi fortsätter att vässa vår politik för alla länkar i rättskedjan, inklusive kriminalvården och Sveriges alla anstalter”, skriver Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson på Instagram efter besöket på Norrtäljeanstalten.

Allt Om Norrtälje söker Jimmie Åkesson för en kommentar om besöket på Norrtäljeanstalten.

Annons
Annons

Kvinna misshandlad vid kyrkogård i Norrtälje – polisen söker vittnen

publicerad 6 december 2024
- av Daniel Rämsell
En kvinna blev misshandlad av en okänd man på Stegelbäcksgatan i Norrtälje. Nu söker polisen vittnen till händelsen. FOTO: Polisen/Daniel Rämsell

En kvinna blev misshandlad av en okänd man på Stegelbäcksgatan i Norrtälje. Nu söker polisen vittnen till händelsen.

Det var på tisdagsmorgonen den 26 november, mellan klockan 06.30 och 06.45, som kvinnan blev misshandlad. Kvinnan hade precis parkerat bilen nära kyrkogården när en okänd man plötsligt närmade sig och slog henne, vilket fick henne att falla omkull, enligt uppgifter till Norrtelje Tidning.

Den misstänkte gärningsmannen beskrivs som mörkt klädd och uppskattas vara i 30–40-årsåldern. Då området vanligtvis är trafikerat på morgonen hoppas polisen att någon kan ha gjort iakttagelser som kan hjälpa utredningen framåt.

På torsdagen gick polisen ut på sociala medier och uppgav att man söker vittnen till händelsen.

”Polisen söker vittnen till en misshandel som har skett på parkeringen på Stegelbäcksgatan vid kyrkogården 24-11-26 mellan klockan 06.30–06.45. Har du sett något? Ring 114 14.”

Personer med information om händelsen eller gärningsmannen uppmanas att kontakta polisen på telefon 114 14.

Annons
Annons

Fordonsbrand E18 mellan Rösa och Söderhall: “Hund och kvinna i bilen”

publicerad 6 december 2024
- av Daniel Rämsell
På fredagen larmades räddningstjänsten till en fordonsbrand i Norrtälje kommun, enligt preliminära uppgifter från SOS Alarm.

På fredagen larmades räddningstjänsten till en fordonsbrand i Norrtälje kommun, enligt preliminära uppgifter från SOS Alarm.

Det var klockan 12.57 som larmet inkom till SOS Alarm. Branden ska ha inträffat mellan Rösa och Söderhall. Enligt uppgifter från räddningstjänstens ledningscentral är det en fullt utvecklad fordonsbrand, och räddningstjänsten är på plats och arbetar med räddningsinsatsen.

– Det är en fullt utvecklad fordonsbrand. Vi är på plats nu och har stängt av båda körfälten i riktning mot Norrtälje. Det är en kvinna och en hund som färdats i bilen, men de verkar må bra, säger Peter Tistam, presstalesperson på räddningstjänstens ledningscentral.

Annons

 

Artikeln uppdateras.

Send this to a friend