Norrtälje Fotoklubb fyller 75 år

publicerad 3 februari 2023
- av Daniel Rämsell
Annons:

NORRTÄLJE. Norrtälje fotoklubb var en vilande förening under Covid-19-pandemin – i år fyller de 75 år och klubben har vaknat på nytt. -Vi tror och hoppas att det fysiska mötet med människor som delar samma intresse och passion fortfarande har ett värde, säger Richard Rönnbäck, styrelseledamot för Norrtälje Fotoklubb.

Café hörnan, 1948: En grupp likasinnade män håller i varsin kamera och bestämmer sig för att formalisera sitt gemensamma fotointresse och startar den ideella föreningen Norrtälje Fotoklubb, NFK.
Vid tiden var intresset för kemisk framkallning och kopiering stort bland grundarna. Ett labb behövdes så fort som möjligt och införskaffades. Framkallning och dess påverkan man själv tillåts inverka på slutresultatet var en viktig del för den färdiga produkten och en essentiell del av intresset. Komponering av bilder var också något som klubben tidigt ägnade sig att förkovra sig i. Världen och inte minst tekniken har ändrats mycket genom åren. Sedan sekelskiftet har mörkrummet fått ge vika till förmån för en digital verkstad och fotoklubben har istället fått framkalla känslor för det digitala.

– Klubben vänder sig till alla fotointresserade, oavsett ålder, kön, förkunskap, eller utrustning. I klubben finns såväl yrkesfotografer som entusiaster, de som fotar med systemkamera och de som fotar digital med mobil, säger Richard.

Föreningen har cirka 30 medlemmar och varje månad träffas de i klubblokalen för att titta på bilder, diskutera det fotografiska hantverket och det estetiska uttrycket.

 – Vi har också genomgångar av hur man tillexempel kan redigera bilder i de ledande programvarorna, hur man fotar med blixt, tips för makro-fotografi, fota i svagt ljus, porträttfotografi med mera, säger han.

Klubben har fungerat som en mötesplats för att träffa likasinnade och umgås kring ett gemensamt intresse genom åren. En fladdermussoppa för mycket gjorde emellertid att Norrtälje Fotoklubb som så många andra verksamheter fick vila, medan Anders Tegnell såg till att fotografer fick använda teleobjektiv vid personporträtt, för att kunna hålla två meters avstånd.

– I samband med pandemin såg vi ingen annan möjlighet än att sätta verksamheten på paus – endast med viss digital verksamhet, och av olika skäl så har det inte blivit förrän nu som vi haft möjlighet att starta verksamheten på traditionellt vis, säger Richard.

I samband med 75-årsjubileumet drar verksamheten alltså igång i vanlig ordning. 7 februari bjuder klubben in till fotofika för allmänheten och hoppas på att nå fler fotointresserade.

– Alla fotointresserade är välkomna att komma på våra träffar, även utan att lösa medlemskap, oavsett förkunskap eller ambitionsnivå, säger Richard.

Richard berättar att mycket av den traditionella föreningsverksamheten idag har svårt att konkurrera med utbudet som finns online och fotoklubben kommer att jobba för att synas i en mer digital kontext.

– Vi tror och hoppas att det fysiska mötet med människor som delar samma intresse och passion fortfarande har ett värde och vi vill fortsätta utveckla de delarna, men även i högre grad använda sociala medier för att dela med oss av medlemmarnas bilder och berättelser, avslutar Richard.

Vill du vara med på Fotofikat?

När? TISDAG 7 FEBRUARI 2023 KL. 18:30

Var: Brf Vårsolen på Stockholmsvägen 24 C

Vem är välkommen? Alla

FOTO: Victoria Janson
FOTO: Victoria Janson
FOTO: Moja Liljeqvist

Annons:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!