Våldet har ökat i samhället och blivit en del av ungas vardag. Nu tar Norrtälje kommun initiativ för att bekämpa och förebygga våldsamma tendenser. Socialtjänsten i Norrtälje kommun lyfter fram en satsning där tidiga insatser och utbildning, skall skapa en tryggare framtid för barn och unga.
Satsningen syftar till att motverka våld och aggressiva beteenden hos unga. Senaste årens negativa trend med våld i nära relationer och i samhället i stort, gör att socialtjänsten i Norrtälje nu satsar mot att inte bara stödja de drabbade, utan också att utbilda och förebygga våldet bland utövarna.
I centrum för satsningen står Lorenny Stenbäck, tillförordnad enhetschef för socialtjänstens öppenvård, och Johan Appelgren, en av behandlarna som utbildas i behandlingsmetoden “repulse”.
– Ungas våld förminskas ofta. Man säger “han drar dig i håret för att han tycker om dig”, berättar Lorenny Stenbäck, i ett pressmeddelande. Men våldets mekanismer är desamma oavsett ålder och vi vill kunna sätta in insatser för att bryta det tidigt, fortsätter hon.
För att effektivt kunna hjälpa unga, satsar man på repulse, som är en behandlingsmetod som riktar sig till utåtagerande barn och ungdomar. Metoden inbegriper en strukturerad samtalskontakt där behandlarna arbetar med barns och ungdomars utmaningar.
– Repulse är en individuell behandling som ges i form av en strukturerad samtalskontakt. I samtalskontakten jobbar vi med de utmaningar som barnet eller ungdomen har, utifrån en grundmanual. Det ser såklart olika ut beroende på vilken ålder personen är i, med den här metoden kan vi hjälpa barn och ungdomar redan från fem års ålder, berättar Lorenny.
Man siktar även på att utbilda föräldrar och yrkesverksamma inom området, med föreläsningar som riktar sig mot våld i ungas relationer och våld och kriminalitet i större skala.
– Föreläsningsserien och utbildningarna i repulse är två av aktiviteterna i vår satsning att förebygga våld och att hjälpa våldsutövare att sluta, berättar Lorenny.
För de som är drabbade, oavsett om de är våldsutövare eller utsatta, erbjuder Norrtälje kommun hjälp och stöd genom enheten för mottagning och våld i nära relation. Det finns resurser och information tillgängliga för alla som behöver hjälp att hantera eller bryta mönster av våld.