Norrtälje sjukhus höjer kompetensen inom hjärtsjukvård

publicerad 29 februari 2024
- av Nicklas Salmin
Norrtälje sjukhus genomför en omfattande utbildningssatsning för att höja kompetensen inom hjärtövervakning bland personalen på sjukhusets vårdavdelningar.

Norrtälje sjukhus genomför en omfattande utbildningssatsning för att höja kompetensen inom hjärtövervakning bland personalen på sjukhusets vårdavdelningar. Målet är att skapa en säkrare och mer effektiv vårdmiljö för patienter med hjärtproblem.

På Norrtälje sjukhus intensivvårdsavdelning, där Hjärtintensivvårdsavdelningen (HIA) är en central del, behandlas patienter med akuta hjärtproblem som hjärtinfarkt och svår hjärtsvikt. För att ytterligare förbättra vården för patienterna, utbildas nu närmare tvåhundra medarbetare i att använda ny teknik för hjärtövervakning.

I den nya modellen för hjärtövervakning kommer personal på vårdavdelningarna att använda en handenhet, som gör det möjligt att övervaka patienter direkt, utan att behöva gå via HIA. Förväntningarna är att detta skall leda till snabbare respons på larm och en mer direkt vård av patienterna.

Personalen ser stora fördelar med att öka kompetensen inom hjärtövervakning på vårdavdelningarna.

– Personalen på vårdavdelningarna kommer se alla larm och kunna agera snabbare på dem. De kan också ta hand om tekniskt underhåll av dosan. Hjärtintensiven kommer dock fortfarande ansvara för svårare larm kopplade till allvarliga tillstånd, säger Sara Aspberg, överläkare på medicinkliniken, i ett pressmeddelande.

Utbildningssatsningen är bara en del av sjukhusets långsiktiga arbete för att förbättra hjärtsjukvården. Årliga utbildningar i grundläggande hjärtsjukvård samt en interprofessionell arbetsgrupp för att utveckla hjärtsjukvården är andra viktiga inslag.

– Vi på hjärtintensiven kan fokusera på våra inneliggande patienter och agera på de larm som så kräver från vårdavdelningarna, säger Frida Lindgren, som är sektionsansvarig på hjärtintensivvårdsavdelningen.

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!