Norrtälje sjukhus stärker sin demenskompetens med förnyat Silviahemscertifikat

publicerad 25 september 2023
- av Redaktionen

NORRTÄLJE. Avdelning 1 på Norrtälje sjukhus kan stoltsera med en förnyad Silviahemscertifiering, vilket markerar sjukhusets fortsatta engagemang i att erbjuda högkvalitativ vård för patienter med demenssjukdom.

Norrtälje sjukhus fortsätter att sätta standarden för demensvård i Sverige. Avdelning 1, som först erhöll sin Silviahemscertifiering 2017 under ett besök av självaste Drottning Silvia, har nyligen mottagit sitt förnyade certifikat från Stiftelsen Silviahemmet. Certifiering innebär att att medarbetarna har genomgått en omfattande grundutbildning i demenskunskap.

– 90 procent av våra medarbetare har gått grundutbildningen, berättar enhetschef Ivonne Olsson, i ett pressmeddelande. Det är inte bara vårdpersonalen utan alla som kommer i kontakt med våra patienter, som till exempel medarbetare på städenheten och fysioterapeuter, fortsätter hon.

Trots utmaningar med bland annat pandemin har avdelningen fortsatt att göra förbättringar. Med nya lugnande färger på väggarna och införandet av runda bord i lunchrummet har man skapat en mer hemlik atmosfär för patienterna. Tillgången till aktivitetsbrädor och spel bidrar också till att skapa en lugn och familjär miljö för patienterna.

– För en patient med demenssjukdom kan det vara otroligt svårt att komma till en vårdavdelning och att skapa ett lugn är viktigt, förklarar Ivonne Olsson.

Med tanke på Norrtäljes åldrande befolkning betonas vikten av kompetensen som avdelningen besitter och man uttrycker en önskan om att dela kunskapen med fler.

– Det kan vara en utmaning i en sjukhusmiljö, säger Madelene Bruce Danielsson från Stiftelsen Silviahemmet, som var på plats för att dela ut certifikatet.

FOTO: Tiohundra AB

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!