Norrtälje sjukhus upp i förstärkningsläge under måndagen

publicerad 3 januari 2022
- av Redaktionen
Annons:

NORRTÄLJE. Under måndagen gick Norrtälje sjukhus upp från stabsläge till förstärkningsläge. Detta för att kunna möta den ökade belastningen på akuten på bästa sätt.
Vi kommer att kontakta vikarier och flytta personal från sjukhusets mottagningar till vårdavdelningarna och IVA, säger Sune Forsberg, tf chefläkare, i ett pressmeddelande.

Norrtälje sjukhus gick idag, måndag den 3 januari kl 11, upp i förstärkningsläge för att på bästa sätt kunna hantera den ökade belastningen på akuten, vårdavdelningarna och intensivvården i kombination med det mycket ansträngda personalläget.

Sjukhuset har varit i stabsläge under perioden 14-27 december på grund av hög beläggning och stor sjukfrånvaro bland personalen. Läget förbättrades sedan något, men redan efter en dag var läget sådant den 29 december att sjukhuset återgick till stabsläge. 

– Under nyårshelgen har läget varit ännu mer ansträngt, säger Sune Forsberg, t f chefläkare på Norrtälje sjukhus. I Region Stockholm har vi nu störst andel överbeläggningar i proportion till vår storlek. Detta i kombination med det fortsatt ansträngda personalläget gör att vi nu går upp i förstärkningsläge, säger Forsberg i pressmeddelandet. 

– Förstärkningsläget innebär dagliga stabsgenomgångar, fortsatt nära och kontinuerligt samarbete mellan sjukhusets och Tiohundra AB:s olika funktioner samt fortsatt nära samverkan med Region Stockholm, kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje och privata vårdgivare i kommunen. Vi kommer att kontakta vikarier och flytta personal från sjukhusets mottagningar till vårdavdelningarna och IVA. Vi vill in i det längsta att vår personal som har jobbat under helgerna ska få sin chans att vila, fortsätter han. 

Norrtälje sjukhus har i dagsläget 7 patienter som är bekräftat smittade med covid-19, varav tre är i behov av intensivvård. Utöver detta rör det sig bland annat om svåra influensafall samt skador som vållats på annat sätt, till exempel genom halka. 

– Vårdavdelningarna har dragit ner på antalet öppna vårdplatser för att klara av bemanningen under helgerna. Trots detta behöver vi gå upp i förstärkningsläge, det vill säga vi måste lägga alla tillgängliga resurser på den akuta vården, för att upprätthålla patientsäkerheten, säger Sune Forsberg.

Hans uppmaning till allmänheten är att inte utsätta sig för onödiga risker, hålla avstånd, vara noga med handhygien och ta det lugnt i halkan.

Sök vård om du behöver det:

Den som är akut sjuk ska inte tveka att söka vård. Börja alltid med att kontakta 1177, eller ring 112 om det är livshotande. Utgå från att ditt inbokade vårdbesök blir av om du inte hör något annat. Mottagningarna har vidtagit flera åtgärder för att göra ditt besök säkert. Du rekommenderas att bära munskydd vid ditt besök.

Mitt Roslagen

Foto: Tiohundra

Annons:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!