Norrtälje vatten och avfall: “Kranvattnet är Sveriges mest kontrollerade och miljövänliga livsmedel”

publicerad 27 februari 2024
- av Alexander Hall
Norrtälje Vatten och Avfall (NVAA) är nu “Kranmärkt”, och avvisar flask- och burkvatten till förmån för kranvatten, och uppmanar nu andra organisationer att göra detsamma.

Norrtälje Vatten och Avfall (NVAA) är nu “Kranmärkt”, och avvisar flask- och burkvatten till förmån för kranvatten, och uppmanar nu andra organisationer att göra detsamma.

NVAA har officiellt anslutit sig till “Kranmärkt” som är en nationell hållbarhetsmärkning som främjar användningen av kranvatten över flaskvatten för att minska miljöpåverkan och övriga kostnader.

– Kranvattnet är Sveriges mest kontrollerade och miljövänliga livsmedel. Det känns naturligt och självklart för oss att servera det vatten vi själva levererar. Vi gör det redan i dag och med kranmärkningen vill vi inspirera fler, säger VD Andreas Lundin Lindgren.

Med anledning av Världsvattendagen den 22 mars hoppas NVAA att fler lokala organisationer ansluter sig till initiativet. Ansökan om Kranmärkning är kostnadsfri och kan enkelt genomföras via kranmärkts hemsida.

Faktaruta: fem skäl att välja kranvatten

  1. Miljövänligt: Produktion och leverans av flaskvatten genererar 300 gånger mer koldioxidutsläpp jämfört med kranvatten.
  2. Energisnålt: Flaskvattenförbrukningen använder ungefär 300 gånger mer energi än kranvatten.
  3. Kostnadseffektivt: Kranvatten är betydligt billigare än köpt flaskvatten.
  4. Färskhet: Kranvatten är alltid nytt och fräscht.
  5. Tillgänglighet: Kranvatten är tillgängligt dygnet runt.

Mer information finns på Svenskt Vattens hemsida. En liter kranvatten i Norrtälje kostar cirka 14 öre, inklusive rening av avloppsvatten.

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!