Norrtäljes första hamn

publicerad 8 maj 2023
- av Redaktionen
ANNONS:
Denna artikel är i samarbete med geostory

Norrtälje har en rik och fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till vikingatiden. Här låg stadens första hamn, och på den tiden var vattennivån mycket högre än idag. I området finns också spår av vikingatida bröder och kungens fogdar. Det är även härifrån namnet Roslagen kommer, som ursprungligen hänvisade till de roddarlag som fanns i området. Följ med på en resa genom historien och upptäck Norrtäljes och Roslagens intressanta förflutna.

Vi står vid Norrtäljeån och här är många historiker ganska säkra på att Norrtäljes allra första hamn låg. Det var på vikingatiden från slutet av 700-talet till 1100-talet och på den tiden var vattennivån fem meter högre än idag, så här var det ett havssund vilket möjliggjorde en hamn.

Längre upp längs med ån vid dagens Gallbro som är en av stans äldsta broar, fanns ett ställe där det var uppgrundat. Där var en fors och där fick man släpa skeppen över. Därför omlastade man säkert här vid den dåvarande hamnen. Hamnen har sedan successivt flyttat nedåt vartefter landet höjts och vattennivån har sjunkit.

På vikingatiden stod Norrtäljestenen som jag berättar om uppe vid Sågverksbacken på andra sidan ån där vägen norrut mot Väddö går. Där hade ju ingen kunnat titta på den idag men den hade kanske passat bättre här har jag tänkt på, då den då stod mer i närheten av där bröderna reste runstenen till sin gode fader Brodd. Bröderna bodde här uppe i Syltbacka som också kallas Bryggård. Jaha tänker många då, låg det ett bryggeri här? Nej, Bryggård kommer av stadens bryte eller kungens bryte som bodde här.

Bryte var vikingatidens fogdar som ansvarade för och skötte kungens gårdar och de trälar som arbetade där. Flera borgmästare har genom tiderna bott i Bryggårn eller Syltbacka som man också sa. Roslagen är en sen beteckning som förekom i skrift första gången 1493. Det är namnet på en mycket gammal kulturbygd och härstammar från rodd, Roden. Fortfarande efter vikingatiden var landskapet här uppdelat i tre stycken folkland; Tiundaland, Attundaland och Fjärdrundaland.

I två av de här folklanden, Tiundaland och Attundaland där Norrtälje låg, fanns de så kallade rod eller roddslagen. Roddarlagen är urgamla. Innan vi kunde segla så bildades så kallade roddarlag. De delades in i hund, hundare och det gick hundra roddare på ett hund som bestod av fyra skepp med 25 roddare i varje skepp. Hundare blev ett mått på hur många krigare man kunde mönstra. Ur detta bildades också det så kallade Ledungen. När kungen fram på medeltiden skulle ut och härja någonstans till sjöss så tillkallade han sina skeppslag i Ledungen.

ANNONS:

Telgeboa skipplag kan man läsa om redan på 1200-talet så det fanns även roddarlag här. Roddarlagen blev sen Roddslagen och så föll d:t bort och det blev Roslagen. 1296 nämns byn Telge, på latin Telgium för första gången. Det var kung Magnus Ladulås som gav i uppdrag till några höga herrar att skriva en landskapslag och bildade då landskapet Uppland av de här tre folklanden.

Upplandslagen stadsfästes år 1296. En av de här lagmännen som var med och skrev upplandslagen var Heliga Birgittas far, Birger Persson, som periodvis höll till vid Finsta gård i Uppland som hans hustru ägde. På den tiden var lagmännen verkligen ordkunniga, de kunde ofta lagarna som skrevs på latin helt utantill. Vi som bor här i Roslagen kallas ju för Rospiggar. Men vi är väl inte piggare än några andra egentligen utan det har med byggare att göra, från den gamla beteckningen Rohdsbyggiar som man kan läsa om i en gammal 1600-talstext och var de som bodde i Roden som sedan blev Roslagen. Det var lite om den allra äldsta historien om Norrtälje och Roslagen. Norrtälje är ju Roslagens huvudstad.

Tidsperiod: Vikingatiden
Källa: Michael Blum
Länk: Geostory

 

Presentation av källa: Michael Blum är en känd guide, estradör och roslagsprofil som har en stor kännedom om Roslagen och dess historia

Videoklipp

Upptäck historien omkring dig
Gillar du historia? Är du nyfiken på vad som har hänt på platsen där du befinner dig? Då ska du läsa mer om och ladda ner appen GeoStory! Klicka här!

ANNONS:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!

Ladda ner Allt om Norrtäljes mobilapp!