Nu har akutboendet för hemlösa öppnat

publicerad 31 januari 2024
- av Daniel Rämsell
Norrtälje kommun har nu invigt ett nytt akutboende i den ombyggda gamla brandstationen på Baldersgatan för att erbjuda nattskydd till hemlösa, ett initiativ som välkomnats av såväl politiker som invånare. FOTO: Norrtälje kommun
Annons:

Norrtälje kommun har nu invigt ett nytt akutboende i den ombyggda gamla brandstationen på Baldersgatan för att erbjuda nattskydd till hemlösa, ett initiativ som välkomnats av såväl politiker som invånare.

Efter en tids diskussioner och planering inom Norrtälje kommuns socialnämnd, öppnades i mitten av januari ett akutboende för hemlösa, beläget i den tidigare brandstationen på Baldersgatan.

– Det känns väldigt bra att vi nu kunnat öppna akutboendet. Man kan tycka att det tagit lång tid, men ungefär ett år från beslut till att kunna öppna är ganska snabbt i en politisk organisation, så jag och den övriga nämnden är väldigt nöjda, säger socialnämndens ordförande Ann Lewerentz (M), i ett pressmeddelande.

Boendet, som är utrustat med sju enkelrum, erbjuder en basnivå av komfort med en säng, fåtölj och sängbord i varje rum. Dess läge, intill Stadsmissionens dagverksamhet och Vintergatans vänners ideella verksamhet, underlättar samverkan mellan olika stödinsatser för de hemlösa.

– Akutboendet blir en viktig del i vårt övergripande arbete mot hemlöshet där vi även infört modellen Bostad först. Jag hoppas vi kan inspirera andra kommuner i regionen att göra något liknande, det finns behövande på många platser, säger Andrea Kronvall (SD), kommunalråd och vice ordförande i socialnämnden.

Här invigs det nya akutboendet för hemlösa. FOTO: Norrtälje kommun.

För att kunna nyttja akutboendet krävs ett biståndsbeslut från kommunen, och boendet är bemannat med två bovärdar som ser till att de hemlösa kan få en trygg plats för natten. Boendet är öppet från 20.00 till 08.00 och erbjuder upp till tre nätters vistelse.

Boendet erbjuder inte någon formell behandling, men personalen har nära kontakt med socialsekreterare för att kunna förmedla behov av ytterligare stöd och hjälp.

– Det här har blivit jättebra, inte minst att det ligger så nära dagverksamheten dit nattgäster kan gå på morgonen och få en macka och social samvaro. Jag hoppas att det här kan bli ett steg mot ett eget boende för dem som söker sig hit, säger Annika Olegård (KD), ledamot i socialnämnden, i pressmeddelandet.

Annons:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!