Nu öppnar Roslagsmuseet gevärsfaktoriet igen

publicerad 6 mars 2023
- av Redaktionen
Annons:

NORRTÄLJE. Restaureringen av gevärsfaktoriet är klar och öppnar portarna för allmänheten 29 mars. – Det är fantastiskt att vi snart kan öppna, vi har mycket vi vill visa och berätta och längtar efter att få välkomna alla besökare hit, säger Lina Lindström, projektledare för Roslagsmuseet, i ett pressmeddelande.

Gevärsfaktoriet på Hantverkaregatan i Norrtälje stängdes 2008, eftersom det fanns stora renoveringsbehov. Roslagsmuseet som då funnits i lokalerna sedan 1922 stängde ner utställningsverksamheten och har varit stängt sedan dess. Men nu är restaureringen av det drygt 360 år gamla huset äntligen klar och det nya Roslagsmuseet öppnar nu verksamhet i lokalerna, skriver Norrtälje kommun i ett pressmeddelande.

– Det är fantastiskt att vi snart kan öppna, vi har mycket vi vill visa och berätta och längtar efter att få välkomna alla besökare hit, säger Lina Lindström, projektledare för Roslagsmuseet.

Roslagsmuseet invigs onsdagen den 29 mars klockan 11.00 och det kommer vara öppet hus fram till klockan 19.00. Men invigningskalaset pågår i fyra dagar fram till och med lördagen den 1 april, skriver de.

– Vi är fantastiskt nöja med den omfattade restaureringen som gjorts. Med respekt för byggnaden har man skapat lokaler med goda förutsättningar för en modern museiverksamhet. Och den första utställningen kommer handla om just det här huset, om hur det använts, hur det restaurerats och om föremål från huset. Men vi kommer även visa föremål från Roslagsmuseets samlingar, säger André Ekler, museiintendent.

Den första utställningen på faktoriet heter ”Ett hus berättar” och handlar om stenhuset på Hantverkaregatan, en närvarande siluett i Norrtälje stad och i Roslagens historia. Fasaden berättar kanske inte så mycket, men att stiga in i byggnaden ger en förnimmelse av det som en gång varit, och de människor som en gång levt och verkat på platsen under 400 år. I första utställningen kommer cirka 100 föremål från Roslagsmuseets samlingar och som hittats under renoveringen att visas upp.

– Roslagsmuseet kommer bli kommunens nav för att vårda, bevara och tillgängliggöra det gemensamma kulturarvet. Museer är vårt kollektiva minne som synliggör och legitimerar våra värderingar, människor som bott här och deras del i historien, säger Nicklas Salmin (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Roslagsmuseet kommer förutom att genomföra publika utställningar även att ordna program och evenemang i egen regi, främja och stödja föreningar, museet och fristående aktörer inom kulturarvsområdet. Just nu planeras programverksamhet för våren och Roslagsmuseet kommer bjuda in barn på skolor och förskolor, skriver de i pressmeddelandet. 

Själva huset Gevärsfaktoriet består av flera rum i olika storlekar. I bottenvåningen finns en inbjudande reception med museishop, kulturarvsbyrå samt ett rum med fokus på restaureringsarbetet och de fynd som gjorts. Det ska också finnas ett rum som ska vara uppbyggt som ett sceneri där besökarna mer fritt kan känna på föremål som inte är museiföremål och leva sig in på ett annat sätt i historien. Roslagsmuseet kommer ha öppet tisdagar till lördagar med kvällsöppet på torsdagar. Adress Faktorigatan 1, i korsningen Hantverkaregatan.

Öppettider Roslagsmuseet från 29/3:

  • Måndag stängt

  • Tisdag 12–16

  • Onsdag 12–16

  • Torsdag 12–19

  • Fredag 11–16

  • Lördag 11–16

  • Söndag stängt

 

Annons:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!