Ny högskoleutbildning till Norrtälje

publicerad 11 oktober 2022
- av Redaktionen

NORRTÄLJE. Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem startar i i Norrtälje till hösten 2023. Utbildningen är ett samarbete med Linköpings universitet och Lärcentrum i Norrtälje. – Det känns kanonbra att vi får hit den här utbildningen, det är en kompetens som är efterfrågad i kommunen och även våra grannkommuner har visat intresse, säger Joachim Kahlert, som är intendent på Lärcentrum i Norrtälje, i ett pressmeddelande på Norrtälje kommuns hemsida.

Lärcentrum Norrtälje är en del av vuxenutbildningen som återfinns på Campus Roslagen. Genom att samarbete med flera universitet och högskolor kan du på Norrtälje Lärcentrum förutom grundlärarprogrammet även läsa på sjuksköterskeprogrammet, förskollärarprogrammet, socionomprogrammet samt tekniskt basår.

Grundlärarutbildningen ges på tre år och riktar sig till personer som vill arbeta på fritidshem samt ger behörighet att undervisa i specifika ämnen även på grundskolenivå, genom en inriktning man väljer under utbildningens sista år.

Det råder stor efterfrågan på utbildad fritidspersonal enligt Joachim Kahlert.

– Det känns kanonbra att vi får hit den här utbildningen, det är en kompetens som är efterfrågad i kommunen och även våra grannkommuner har visat intresse, säger han.

Utbildningen kommer att hållas på distans med fysiska studieträffar på Lärcentrum i Norrtälje. Ansökan till programmet kommer öppnas under våren 2023.

Utbudet av universitetsutbildningar i Norrtälje kommun har ökad de senaste åren vilket varit ett av de prioriterade målen för utbildningsnämnden.

– Att erbjuda fler högskoleutbildningar på plats i Norrtälje kommun har varit ett av våra prioriterade mål under mandatperioden. Det känns bra att vi kommer kunna erbjuda en utbildning till fritidslärare, det kommer bli bra för både eleverna och kommunen som arbetsgivare i framtiden. Jag vill rikta ett särskilt tack till alla medarbetare som jobbat med detta, säger Patrik Dahl (C), ordförande i utbildningsnämnden till Norrtälje Kommun.

Varför behövs den här utbildningen i Norrtälje?
– Det bidrar till att man ökar utbildningsnivån i kommunen, vilket är ett mål som finns i politiken. Att ha utbildade fritidslärare på våra fritidshem gör kommunen mer attraktiv som bostadskommun för barnfamiljer. Att vi har och utvecklar högre utbildningar är en viktig byggkloss för ett hållbart samhälle i Norrtälje kommun, säger Joachim Kahlert.

FOTO: Norrtälje kommun

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!