Pythagoras industrimuseum i Norrtälje har fått den prestigefyllda utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2025 – ett hederstecken som lyfter museets betydande roll i att bevara och levandegöra Sveriges industrihistoria.
Museet, som en gång i tiden var en global leverantör av tändkulemotorer, har nu utvecklats till en viktig kulturbärare och pedagogisk resurs där besökare i alla åldrar kan få en inblick i både historiska arbetarliv och tidigare industriteknik.
– Vi är förstås överväldigade, glada, stolta och faktiskt lite rörda över att få en sån fin utmärkelse. Det var oväntat, säger hon om den prestigefyllda utmärkelsen som Pythagoras alltså fått.
Priset är ett erkännande för alla de krafter som under många år bidragit till att rädda och utveckla Pythagoras till ett levande museum. Sedan 1980-talet har anställda och volontärer arbetat för att bevara och tillgängliggöra fabriken. Grann menar att priset ger energi och motivation inför framtiden.
– Att få den här utmärkelsen synliggör allt detta fantastiska engagemang. Personal och ideella krafter arbetar tillsammans för museets bästa, och det har vi gjort i både med- och motvind. Att få detta erkännande inspirerar oss alla till att fortsätta arbeta hårt för att vidareutveckla verksamheten – det finns så mycket potential i det här museet, säger Grann.
Utmärkelsen består av 25 000 kronor, en emaljskylt och äran att vara ett av Sveriges mest framstående arbetslivsmuseer.
– Vi har öronmärkt dem till ett pedagogiskt projekt. Nästa år kommer vi att utöka barnverksamheten med en lek- och lärutställning utomhus, Barnens bakgård och lekens kraft. Där kommer barn under spännande och lekfulla former kunna prova på praktisk teknik direkt kopplad till det industriella kulturarvet, men också med utblickar till barnens vardagsliv och gammeldags lekar.
Museet har bevarat sina ursprungliga fabriksmiljöer. Besökare kan upptäcka motorer och maskiner, ta del av arbetarnas historia och besöka både kontor och arbetarhem från 1940-talet. Barn har en egen avdelning, “Barnens Pythagoras,” och museet erbjuder även ett kafé i den gamla smedjan.
– På platser som Pythagoras ägde historien rum. Det är viktigt att förvalta dessa platser och förmedla vår historia. Det krävs många för att klara det! På Pythagoras har vi turen att ha anställd personal, men utan våra volontärer skulle vi inte kunna driva museet som vi gör. Många andra arbetslivsmuseer drivs helt ideellt och skulle inte finnas utan engagerade volontärer. Vi vill lyfta det fantastiska i att så många hjälps åt med att ta hand om kulturarvet och säga: tack!
Priset Årets Arbetslivsmuseum delas ut av Arbetets museum i samverkan med Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd, Statens maritima och transporthistoriska museer samt Statens försvarshistoriska museer.