Renoveringen av Gevärsfaktoriet har påbörjats

publicerad 25 januari 2022
- av Redaktionen
Annons:
annons

NORRTÄLJE. Nu har den av många efterlängtade renoveringen av Gevärsfaktoriet kommit i gång.
– Nu pågår etableringen av byggarbetsplatsen och snart kan entreprenaden med den invändiga renoveringen börja, säger Johan Jönsson, projektledare på Norrtälje kommun.

annons
annons

Byggbod och byggstaket har varit på plats vid museibyggnaden gevärsfaktoriet från och med 10 januari. Det innebär att Lewéns Totalentrepenör AB som ska göra den invändiga renoveringen av gevärsfaktoriet har etablerat sig på platsen och att arbetet har startat.

Det första som kommer ske är varsamma invändiga rivningsjobb. Då ska allt tas bort som inte ska vara kvar när huset ska renoveras samt frigöras yta för nya installationer av bland annat el och ventilation.

– Gevärsfaktoriets fasad och fönster har renoverats tidigare. Nu i den invändiga renoveringen ska huset återställas till det gamla utförandet så långt som det är möjligt, säger Johan Jönsson.

Gevärsfaktoriet dras med fukt- och radonproblem som måste åtgärdas i samband med renoveringen. Taket kommer att renoveras under den första delen av året och ett ventilationssystem ska installeras.

– Det kommer att sättas upp ett väderskydd. Därefter kommer takpannorna att plockas ner, takpappen ska bytas ut, en skorsten ska byggas om för ventilation och sen ska tegelpannorna läggas tillbaka igen, säger Johan Jönsson.

2017 renoverades fasaden på gevärsfaktoriet, och den invändiga renoveringen beräknas stå klar i slutet av 2022. Men då gevärsfaktoriet är över 300 år gammal kan det uppstå saker på vägen som gör att arbetet drar ut på tiden.

– Byggnaden är så pass gammal och betydande för staden så den är ett museum i sig själv. Det är viktigt i den här renoveringen att man inte bara sätter upp vilken vägg som helst, eller använder vilket material som helst, utan vi måste följa byggnadstekniska kriterier och krav på material, säger Eva Rosén Lundqvist, enhetschef, kulturenheten, Norrtälje kommun.

– Det här är ett jätteroligt uppdrag. Vi är väldigt taggade på att göra Gevärsfaktoriet så fint och bra som möjligt, säger Stefan Nyberg, Lewéns Totalentreprenör AB.

annonser
annonser

Annons:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!