Rurik: Vikingahövdingen som Formade Ryssland

publicerad 28 juni 2023
- av Redaktionen
Annons:
Denna artikel är i samarbete med geostory

Stig ombord på en resa tillbaka till vikingatiden, till den legendariska varjagfursten Ruriks och hans rusers värld. Följ med oss genom de skumma vattendragen av historia och mysterium, där vi försöker klargöra den svepande dimman kring denna ikoniska figur och hans betydelse för skapandet av det som vi idag känner som Ryssland.

Denna spännande och mytomspunna berättelse handlar om den svenske vikingahövdingen Rurik och hans ruser. Man vet egentligen inte så mycket om de svenska vikingarna eftersom att de inte har nedtecknat något om sig själva. Troligen dog Rurik år 879. Han är en legendomspunnen varjagfurste som anses vara grundare till Ryssland. Enligt den mest omfattande skriften om den här tiden, Nestorskrönikan som är från 1100-talet och som troligen skrevs av en rysk munk, så hade stamfolken runt Kiev blivit styrda av svearna under en längre period.

Svearna härjade och tog skatter från folken och till sist gjorde stamfolken uppror och slängde ut svearna. Men de östslaviska stammarna i det kievrusiska riket splittrades och till sist återkallade man sveafursten Rurik och hans ruser för att bringa ordning i riket igen. Allt detta kan alltså läsas i Nestorskrönikan som skrevs nästan 300 år efter att det hade hänt. Huruvida det var att Rurik som tillkallades av de ryska stamfolken eller om han helt enkelt erövrade och intog Ryssland igen kan man inte vara säker på.

Rurik lär ha grundat Novgorod år 862 och han och hans släkt regerade sedan i Ryssland ända fram till år 1598 och Ivan den förskräcklige var den siste regenten av Ruriks ätt. Man kallade de svenska vikingarna för varjager och väringar men man vet inte säkert hur de historiska och geografiska kopplingarna ser ut. Så är det med mycket av historien från den här tiden.

Det mest utförliga som finns nedtecknat är det man kan läsa i den medeltida Nestorskrönikan. Dessutom har man faktiskt hittat arkeologiska fynd runt Kiev i Ryssland som kan härledas till Norden från den tiden Rurik lär ha regerat från år 862 till sin död 879. Även här i Uppland har man gjort fynd att det har funnits ett handelsutbyte.

Intressant DNA-forskning från 2006 har påvisat kopplingar mellan befolkningarna i Sverige kring Svealand men framförallt i Finland och de ryska furstesläkterna. Det finns även forskare som menar att Rurik skulle vara finsk eller av västslavisk härstamning. Att Rurik härstammar från trakterna kring Svealand i Sverige är dock det mest vedertagna. Troligen var det mer komplext eftersom att flera folkslag från olika landområden samarbetade och erövrade varandras och andras områden och därmed även blandades.

På den tiden förband vattnet mycket mer än vad det gör idag. Vattennivåerna var betydligt högre på vikingatiden så vattenlederna var mer framkomliga då. Det fanns heller inte mycket till vägar på land att använda sig av. Vikingarna var kända som tappra krigare som man hellre ville alliera sig med än att bli erövrad av. De var även duktiga handelsmän som färdades snabbt och smidigt över vatten.

Skeppen som Rurik och hans ruser trafikerade Österled med var mindre än de som användes av de danska och norska vikingarna i Västerled. En del forskare vill koppla ordet ruser till finskans Ruotsi eller estniskans Rootsi, som är deras namn på Sverige. Ruserna har troligen samma språkliga härstamning från vikingatidens roddarlag och Roden som sedan även blev namnet Roslagen.

Vi som bor här i Roslagen kallas ju för Rospiggar som också härstammar från roddarlagen, det kommer från rodsbyggiar och betyder invånarna i Roslagen. Konstnären till Ruriks skepp som finns uppsatt i Norrtälje heter Clarence Blum. Han föddes den 10 juli 1897 i Liverpool och dog den 23 september 1984 i Täby och var en brittisk-svensk skulptör. Blum utbildade sig vid Konstakademien i Stockholm och i Dresden samt i Paris och Florens. Han gjorde framförallt skulpturer i intimt format. Skulpturen donerades 1974 av Selim Karlebo som föddes den 8 september 1892 och gick bort den 11 maj 1982.

Han var en svensk ingenjör och företagare som också ägde en liten herrgård utanför Norrtälje som heter Ilsholm. År 2004 gjordes ett 30-årsjubileum vid Ruriks skepp i Norrtälje på initiativ av lektorn och historikern Lennart Jansson och mig (stadsguiden Michael Blum). Lennart Jansson höll tal och jag sjöng Evert Taubes Gammelvals i Roslagen där två verser handlar om just detta. Sedan inbjöds alla till kaffe och tårta på S/S Norrtelje.

Tidsperiod: VIKINGATID
Källa: Michael Blum
Länk: www.geostory.se

Presentation av källa: Michael Blum är en känd guide, estradör och roslagsprofil som har en stor kännedom om Roslagen och dess historia

Videoklipp

https://www.youtube.com/embed/eEoNVPirDFg

 

 

Upptäck historien omkring dig
Gillar du historia? Är du nyfiken på vad som har hänt på platsen där du befinner dig? Då ska du läsa mer om och ladda ner appen GeoStory! Klicka här!

Ibrahim Tusubira sköts till döds i sin bil i Kyanja, en stadsdel i Ugandas huvudstad Kampala. Han var känd i Uganda för sina engagerade politiska videor som följdes av tusentals människor. Enligt den kenyanska nätpublikationen Monitor hade Tusubira återkommit från Sverige 2021 för att stödja den nuvarande regeringen under president Yoweri Museveni.

Ibrahim Tusubira kom till Norrtälje 2012 och flyttade därefter till Herräng och senare till Rånäs, där han fortfarande står skriven. 

Bildkälla:  [Användarnamn/Fullständigt namn] (avliden), [Sociala medieplattform], [Datum för inlägget]”

Annons:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!