Annons

Rurik: Vikingahövdingen som Formade Ryssland

publicerad 28 juni 2023
- av Redaktionen

Denna artikel är i samarbete med geostory

Stig ombord på en resa tillbaka till vikingatiden, till den legendariska varjagfursten Ruriks och hans rusers värld. Följ med oss genom de skumma vattendragen av historia och mysterium, där vi försöker klargöra den svepande dimman kring denna ikoniska figur och hans betydelse för skapandet av det som vi idag känner som Ryssland.

Denna spännande och mytomspunna berättelse handlar om den svenske vikingahövdingen Rurik och hans ruser. Man vet egentligen inte så mycket om de svenska vikingarna eftersom att de inte har nedtecknat något om sig själva. Troligen dog Rurik år 879. Han är en legendomspunnen varjagfurste som anses vara grundare till Ryssland. Enligt den mest omfattande skriften om den här tiden, Nestorskrönikan som är från 1100-talet och som troligen skrevs av en rysk munk, så hade stamfolken runt Kiev blivit styrda av svearna under en längre period.

Svearna härjade och tog skatter från folken och till sist gjorde stamfolken uppror och slängde ut svearna. Men de östslaviska stammarna i det kievrusiska riket splittrades och till sist återkallade man sveafursten Rurik och hans ruser för att bringa ordning i riket igen. Allt detta kan alltså läsas i Nestorskrönikan som skrevs nästan 300 år efter att det hade hänt. Huruvida det var att Rurik som tillkallades av de ryska stamfolken eller om han helt enkelt erövrade och intog Ryssland igen kan man inte vara säker på.

Rurik lär ha grundat Novgorod år 862 och han och hans släkt regerade sedan i Ryssland ända fram till år 1598 och Ivan den förskräcklige var den siste regenten av Ruriks ätt. Man kallade de svenska vikingarna för varjager och väringar men man vet inte säkert hur de historiska och geografiska kopplingarna ser ut. Så är det med mycket av historien från den här tiden.

Det mest utförliga som finns nedtecknat är det man kan läsa i den medeltida Nestorskrönikan. Dessutom har man faktiskt hittat arkeologiska fynd runt Kiev i Ryssland som kan härledas till Norden från den tiden Rurik lär ha regerat från år 862 till sin död 879. Även här i Uppland har man gjort fynd att det har funnits ett handelsutbyte.

Intressant DNA-forskning från 2006 har påvisat kopplingar mellan befolkningarna i Sverige kring Svealand men framförallt i Finland och de ryska furstesläkterna. Det finns även forskare som menar att Rurik skulle vara finsk eller av västslavisk härstamning. Att Rurik härstammar från trakterna kring Svealand i Sverige är dock det mest vedertagna. Troligen var det mer komplext eftersom att flera folkslag från olika landområden samarbetade och erövrade varandras och andras områden och därmed även blandades.

På den tiden förband vattnet mycket mer än vad det gör idag. Vattennivåerna var betydligt högre på vikingatiden så vattenlederna var mer framkomliga då. Det fanns heller inte mycket till vägar på land att använda sig av. Vikingarna var kända som tappra krigare som man hellre ville alliera sig med än att bli erövrad av. De var även duktiga handelsmän som färdades snabbt och smidigt över vatten.

Skeppen som Rurik och hans ruser trafikerade Österled med var mindre än de som användes av de danska och norska vikingarna i Västerled. En del forskare vill koppla ordet ruser till finskans Ruotsi eller estniskans Rootsi, som är deras namn på Sverige. Ruserna har troligen samma språkliga härstamning från vikingatidens roddarlag och Roden som sedan även blev namnet Roslagen.

Vi som bor här i Roslagen kallas ju för Rospiggar som också härstammar från roddarlagen, det kommer från rodsbyggiar och betyder invånarna i Roslagen. Konstnären till Ruriks skepp som finns uppsatt i Norrtälje heter Clarence Blum. Han föddes den 10 juli 1897 i Liverpool och dog den 23 september 1984 i Täby och var en brittisk-svensk skulptör. Blum utbildade sig vid Konstakademien i Stockholm och i Dresden samt i Paris och Florens. Han gjorde framförallt skulpturer i intimt format. Skulpturen donerades 1974 av Selim Karlebo som föddes den 8 september 1892 och gick bort den 11 maj 1982.

Han var en svensk ingenjör och företagare som också ägde en liten herrgård utanför Norrtälje som heter Ilsholm. År 2004 gjordes ett 30-årsjubileum vid Ruriks skepp i Norrtälje på initiativ av lektorn och historikern Lennart Jansson och mig (stadsguiden Michael Blum). Lennart Jansson höll tal och jag sjöng Evert Taubes Gammelvals i Roslagen där två verser handlar om just detta. Sedan inbjöds alla till kaffe och tårta på S/S Norrtelje.

Tidsperiod: VIKINGATID
Källa: Michael Blum
Länk: www.geostory.se

Annons

Presentation av källa: Michael Blum är en känd guide, estradör och roslagsprofil som har en stor kännedom om Roslagen och dess historia

Videoklipp

 

 

Upptäck historien omkring dig
Gillar du historia? Är du nyfiken på vad som har hänt på platsen där du befinner dig? Då ska du läsa mer om och ladda ner appen GeoStory! Klicka här!

Ibrahim Tusubira sköts till döds i sin bil i Kyanja, en stadsdel i Ugandas huvudstad Kampala. Han var känd i Uganda för sina engagerade politiska videor som följdes av tusentals människor. Enligt den kenyanska nätpublikationen Monitor hade Tusubira återkommit från Sverige 2021 för att stödja den nuvarande regeringen under president Yoweri Museveni.

Ibrahim Tusubira kom till Norrtälje 2012 och flyttade därefter till Herräng och senare till Rånäs, där han fortfarande står skriven. 

Bildkälla:  [Användarnamn/Fullständigt namn] (avliden), [Sociala medieplattform], [Datum för inlägget]”

Annons
Annons från Svensk Fastighetsförmedling Norrtälje

SMHI varnar för kuling över Roslagskusten

publicerad Idag 12:00
- av Nicklas Salmin
Bild på en karta från SMHI.
SMHI har utfärdat en gul varning för kuling över Norra Östersjön. BILD: SMHI

SMHI har utfärdat en gul varning för kuling över Norra Östersjön.

Varningen gäller från och med torsdag eftermiddag klockan 13.00 till och med natten mot fredag klockan 02.00.

Under perioden väntas sydlig eller sydostlig vind med styrkor på mellan 14 och 17 meter per sekund.

Vad ska jag tänka på?

  • Förbered besättning och fartyg för mycket vind och sjö, och överväg om det är lämpligt att ge sig ut till sjöss.
  • Tänk på att byvinden ofta är betydligt högre än medelvinden.

    KÄLLA: SMHI

Annons
Annons

Djurplågeri och rån bland veckans brott i Norrtälje kommun

publicerad Idag 10:00
- av Nicklas Salmin
Bild på polishuset i Norrtälje med polisens heraldiska vapen.
Under vecka 3 registrerade polisen totalt 179 anmälningar om misstänkta brott i Norrtälje kommun.

Under vecka 3 registrerade polisen totalt 179 anmälningar om misstänkta brott i Norrtälje kommun.

Av polisanmälningarna gällde 96 brott som ska ha begåtts under veckan, medan övriga anmälningar avsåg händelser från tidigare tidpunkter.

Utöver de misstänkta brotten registrerades även 34 andra polisiära ärenden i kommunen, enligt polisens register.

Statistiken bygger på ett utdrag från polisens så kallade dygnslista och som sammanställts av Newsworthy.

Annons

Veckans brott i Norrtälje kommun

Brottskod (grupperad) Antal
Skadegörelse 26
Narkotikabrott 24
Kortbedrägeri 13
Stöld utan inbrott 12
Trafikbrott 11
Inbrottsstöld 8
Bedrägeri genom social manipulation 8
Rattfylleri 7
Olaga hot 7
Misshandel 7
Annonsbedrägeri 6
Ofredande 6
Övriga bedrägeribrott 5
Fakturabedrägeri 4
Övriga specialstraffrättsliga brott 4
Cykelstöld 3
Olovlig identitetsanvändning 2
Folkbokföringsbrott 2
Hemfridsbrott 2
Djurplågeri 2
Vapenlagsbrott 2
Jakt- och fiskelagsbrott 2
Övriga brott mot brottsbalken 8 kap 2
Bidragsbrott 1
MC-stöld 1
Rån 1
Olovligt förfogande 1
Utpressning 1
Brott mot lag om brandfarliga och explosiva varor 1
Olaga innehav av knivar m.m. på allmän plats 1
Tjänstefel 1
Våldsamt motstånd 1
Dataintrång 1
Dopningsbrott 1
Penningtvättsbrott 1
Mord och dråp (försök och fullbordat) 1
Ärekränkningsbrott 1

KÄLLA: Newsworthy

Annons

Fyra vargobservationer på ett dygn i Norrtälje kommun

publicerad Igår 18:00
- av Daniel Rämsell
Bild på två vargar i Älmsta.
Under det senaste dygnet har fyra observationer av varg rapporterats i Norrtälje kommun. FOTO: Skandobs/arkivbild

Under det senaste dygnet har fyra observationer av varg rapporterats i Norrtälje kommun. Länsstyrelsen i Stockholm rekommenderar nu djurägare att se över sina stängsel för att skydda sina djur.

Samtliga observationer har skett i området strax väster om Älmsta och har rapporterats in till Skandobs. Två observationer gjordes på måndagskvällen på Lipvägen i Älmsta, den första klockan 17.25 och den andra klockan 18.17.

Under natten till tisdagen observerades en varg på samma väg, och ytterligare en observation gjordes på tisdagsförmiddagen, denna gång i Toftinge klockan 10.33.

Vargarna har fångats på viltkameror och rapporterats in till Skandobs, där observationer av stora rovdjur registreras.

Allt Om Norrtälje har talat med Mikael Fransson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm.

– Det är en varg det rör sig om, och det är sannolikt samma individ som vi DNA-spårade i december förra året och som vi har DNA på sedan tidigare, säger Fransson.

När bestämmer man sig för att spåra en varg?

– Det är inte så intressant för oss att spåra en ensamvarg. Vårt uppdrag är att identifiera revirmarkerande par och familjegrupper med föryngring. Ensamvargar dokumenteras, men de har inget värde för inventeringen. Om det däremot dyker upp två vargar, så blir det intressant i ett annat avseende.

Länsstyrelsen bedömer att observationerna som skett det senaste dygnet alltså rör sig om en ensamvarg.

– Vi ser inga tecken på att det skulle röra sig om fler än en individ, säger Fransson.

Är det något särskilt man skall tänka på som djurägare?

– Har man får, bör man se över sina stängsel. För dem som jagar i området rekommenderas västar med stålpiggar på ryggen, och bidrag för dessa kan sökas hos oss, avslutar han.

Bild på en varg på en landsväg.
Varg som observerats i Älmsta på måndagen. FOTO: Skandobs.

Annons
Annons

Vintergatans vänner om tragedin i Norrtäljeån: “Hela Norrtälje är dämpat”

publicerad Igår 15:00
- av Daniel Rämsell
Bild på Norrtäljeån med hus i bakgrunden.
Stämningen är dämpad hos Vintergatans vänner efter beskedet om kvinnan som hittades avliden i Norrtäljeån under måndagen.

Stämningen är dämpad hos Vintergatans vänner efter beskedet om kvinnan som hittades avliden i Norrtäljeån under måndagen. Föreningens ordförande Mikael Matséus beskriver henne som en uppskattad och betydelsefull del av gemenskapen.

På måndagsmorgonen larmades räddningstjänsten till Kvarnholmen i Norrtälje efter att en förbipasserande sett en person ligga i vattnet vid Elverksbron. Kort därefter bekräftade polisen att personen, en kvinna i 50-årsåldern, var avliden.

Beskedet har lämnat avtryck hos föreningen Vintergatans vänner, där kvinnan var en regelbunden besökare.

– Det är dämpat, och det känns som hela Norrtälje är dämpat. Hon har betytt väldigt mycket för många invånare i Norrtälje, inte bara hos oss. Hon tog sig alltid tagit tid för andra människor, säger Mikael Matséus, ordförande i föreningen.

Föreningen arbetar för att ge stöd och gemenskap åt människor som lever i utanförskap. Kvinnan var en del av den mångfacetterade skaran av besökare som finner trygghet hos Vintergatans vänner.

– Vi har en bred skara av människor hos oss. Det är allt från missbrukare till pensionärer som bara vill ha sällskap. Vi är till för de som lever i utanförskap och ensamhet, säger Matséus.

Nu planerar föreningen en minnesstund för att hedra kvinnan.

– Vi kommer att ha en minnesstund, men vi vet inte riktigt när i tid det kommer att bli. Vi brukar ha minnestunder när någon i kretsen går bort, avslutar en dämpad Matséus.

Annons
Send this to a friend