Så inreder du sommarhuset 2024

publicerad 1 december 2023
- av Roslagen Media Group AB
Annons:

Nu när vintern slagit till som värst kanske det låter långsökt att prata om sommarhus men det ska börjas i tid. Vi är ju stolta över att vara Sveriges största fritidshusområde. Vi har nu passat på att fråga Maria som driver Inredningsvis.se en av Sverige största sidor om hus och hem om vad som gäller för fritidshuset sommaren 2024.

Är du nyfiken på hur trenderna för sommarhus ser ut för 2024? Häng med så berättar vi vad som är hett just nu och ger dig all inspiration du behöver för att piffa till och ge ditt sommarhus känslan du är ute efter.

Det fanns en tid då sommarstugan skulle vara enkelt inredd och stå i stark kontrast till det bekväma livet på hemmaplan. Den tiden är sedan länge förbi. Med det moderna sommarhuset vill vi komma bort från stan, bort från grannar och de dagliga rutinerna, men vi vill leva bekvämt. Vi vill att sommarhuset ska kännas som ett andra hem.

Förvaringsmöbler är inte bara trendigt – det är smart

Vad händer när hela familjen anländer till sommarhuset? Jo, det släpas in en stor mängd packning, som hamnar på sängar, på golv, i hallen, osv. På bara några sekunder förvandlas den mysiga sommarstugan till ett hotell och det är smärtsamt uppenbart att man är på semester. Läs Marias tips om smart förvaring här.

För att få mer hemmakänsla i sommarhuset, behöver vi snabbt bli av med resväskor, kläder och allt annat som vi packat med oss på vår semester. Investera i smarta möbler som har förvaringslösningar. Det kan vara allt från en soffa med förvaring undertill, till en sittbänk för hallen där du kan lyfta på dynan och placera saker under den.

Möbler med dubbel funktionalitet

I sommarhuset är ofta ytan begränsad och det gäller att välja sina möbler med omsorg. Därför är det extra bra om man kan hitta möbler som har fler än en funktion. Ett bra exempel är en pall som också kan fungera som ett bord. Perfekt om man får gäster och behöver fler sittplatser och som avlastningsyta när man är själv.

Ska du bygga sommarhus 2024?

Allt fler hustillverkare erbjuder nu fritidshus i sitt sortiment och då är det påkostade konstruktioner vi pratar om. Kanske är det därför ordet sommarhus blivit mer populärt än det klassiska ordet sommarstuga, för det är inte någon stuga längre, det är ett hus. Just nu är det väldigt trendigt att bygga 1-planshus som sommarhus och då gärna med stora panoramafönster mot solnedgången. Rödmålade sommarhus har alltid varit populärt men nu ser vi att vitt växer i popularitet. Det ska helt enkelt inte skrika sommarstuga längre utan lite diskret vittna om ett mindre hus, ett fritidshus.

Så här gör du med uteplatsen

För att få ut maximalt ur din uteplats på ditt sommarhus bör du följa trenden och skapa separata rum på uteplatsen. Med rum menas olika sektioner, alltså inte avskilda med väggar, utan där varje rum har ett tydligt syfte. Du kan till exempel skapa en liten fikahörna på en plats med mycket sol. Ställ upp ett litet bord och 2-3 stolar, lägg på en fin duk och ställ en vas med blommor på bordet. Här kan du sitta och samtala, ta en kopp kaffe eller läsa en tidning.

På samma sätt kan du ha ett rum för grillning med tillhörande soffor och soffbord, kanske ett parasoll eller en infravärme för sena kvällar.

Satsa på ett modernt kök

I sommarhuset ska livet vara enkelt! Satsa på att utrusta ditt kök med alla bekvämligheter som du kan tänkas behöva. En påkostad ugn och spis är viktigt så att du kan laga mat utan att behöva vänta 5 minuter på att plattan ska bli varm. Glöm inte mikrovågsugnen! Investera i en stor kyl och frys så att du kan ha mycket mat hemma och inte behöver åka och handla allt för ofta.

Till sist: använd samma färger som hemma

Ett enkelt sätt att skapa hemkänsla i sommarhuset är att låta färgerna speglas av färgerna du har i ditt hem. Använd liknande toner och piffa till sommarhuset med många mysiga kuddar, filtar, böljande gardiner och fint mönstrade dukar. På så sätt ger du ditt sommarhus den personlig prägel samtidigt som du känner dig precis som hemma.

Vill du läsa mer om inredning? Ta en kik på inredningsvis.se

Annons:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!