fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
annons (150 × 40 mm)

NORRTÄLJE. Den 22 december presenterade Folkhälsomyndigheten nya råd för vaccination mot covid-19. Äldre och personer i riskgrupper rekommenderas ytterligare doser med start 1 mars 2023.

// annons för både mobil och desktop //

annons (150 × 40 mm)

För de flesta är grundvaccination med två doser och en påfyllnadsdos ett tillräckligt skydd mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Vissa målgrupper rekommenderas emellertid ytterligare påfyllnadsdoser för att få fortsatt skydd. Från och med 1 mars rekommenderas följande:

  •  Personer som är 80 år och äldre samt de som bor på särskilda boende för äldre (SÄBO) rekommenderas två påfyllnadsdoser per år – en på våren och en på hösten, med minst sex månaders mellanrum.
  • Personer som är 65-79 år eller yngre och har medicinska riskfaktorer rekommenderas att vaccinera sig med en påfyllnadsdos hösten 2023. Dessa personer kommer också att erbjudas en dos under våren även om det inte är en uttrycklig rekommendation.

Personer som har en sjukdom eller behandling som innebär att de behöver tätare intervall mellan doserna får ett individuellt vaccinationsschema av sin behandlande läkare. Vaccinationen sker på den behandlande mottagningen eller så skickas remiss till vårdcentralen som genomför vaccinationen.

– Det är fortfarande viktigt att du vaccinerar dig mot covid-19 för att få ett gott skydd mot svår sjukdom. Har du ännu inte vaccinerat dig eller fyllt på med de doser du erbjudits så rekommenderar jag att du gör det,” säger Maria Johansson, förbundsdirektör Kommunalförbundet Sjukvård och Omsorg i Norrtälje, i ett pressmeddelande.

Invånare i Norrtälje som inte vaccinerat sig alls eller har tagit färre än tre doser har ett stående erbjudande att få dessa vaccinationer.

// mobilannons //

annons (150 × 40 mm)

// desktopannons //

annons (150 × 40 mm)
Kommentera via Facebook